Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a transmis, ieri, Comisiei Europene, prima versiune a documentului consultativ  pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020, în cadrul dialogului informal care are loc în scopul pregătirilor pentru utilizarea fondurilor alocate României. MFE a publicat acest document pe  pagina oficială de web, www.fonduri-ue.ro,  în vederea demarării consultării publice naționale.

“Ministerul Fondurilor Europene, în spiritul principiului parteneriatului şi al transparenţei instituţionale, încurajează partenerii de dialog să contribuie cu propuneri şi observaţii, astfel încât Acordul de Parteneriat 2014-2020 să devină un document de programare, care să asigure sustenabilitatea investiţiilor din Fondurile Structurale şi de Investiţii. Documentul a fost elaborat respectând principalele elemente prevăzute în proiectul de document metodologic propus de Comisia Europeană şi cuprinde o primă viziune strategică privind utilizarea Fondurilor Europene Structurale și de Investiții 2014-2020. Menţionăm că, în prezent, cadrul legislativ european pentru implementarea Fondurilor Structurale şi de Investiţii 2014-2020, nu este finalizat, fiind în desfăşurare negocieri, în cadrul trialogului între Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene şi Parlamentul European”, se arată în comunicatul ministerului.

Rata de absorbţie s-a dublat într-un an

Rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns, la sfârşitul lunii mai, la 15,18%. Comparativ cu aprilie 2012, rata de absorbţie a crescut cu 103%. În acelaşi timp, suma totală atrasă de România, din fondurile structurale şi de coeziune, a ajuns la peste 2,9 miliarde de euro, la sfârşitul lunii mai, în creştere cu 32% faţă de valoarea înregistrată în decembrie 2012, respectiv cu 103% faţă de aprilie 2012.

“Rata de absorbţie a fondurilor europene şi, implicit, valoarea fondurilor atrase de România au crescut cu 32% în acest an, faţă de sfârşitul anului trecut. Totodată, rata de absorbţie este în prezent dublă faţă de cea înregistrată la sfârşitul lunii aprilie 2012, fapt care demonstrează că măsurile adoptate în aceasta pe­rioadă de Guvernul României au avut impact. Ministerul Fondurilor Europene şi celelalte instituţii ale statului român implicate în utilizarea banilor europeni vor continua să implementeze toate măsurile necesare pentru a asigura accelerarea ratei de absorbţie a fondurilor UE”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

În ultimele zile din luna mai, Comisia Europeană a  rambursat României noi fonduri, în valoare de aproximativ 155 de milioane de euro. Suma menţionată a fost încasată prin intermediul a trei programe: Programul Operaţional Sectorial Mediu – peste 116,4 milioane de euro, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane –  peste 37,7 milioane de euro, respectiv Programul Operaţional Asistenţă Tehnică – aproximativ 0,7 milioane de euro.

Eugen Teodorovici: “Polonia este un model de succes”

„Polonia este un model de succes în absorbţia fondurilor europene şi, în consecinţă, o sursă de inspiraţie şi pentru România, care trebuie să recupereze rapid decalajele moştenite din perioada 2009-2011. Din acest motiv, ne uităm cu atenţie la sistemul implementat de Polonia şi la experienţa acestei ţări, deoarece vrem să adaptăm cele mai bune soluţii, pentru a fi siguri că vom cheltui chiar şi ultimul euro alocat României de către Uniunea Europeană”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, cu ocazia întrevederii, pe data de 5 iunie, la Varşovia, cu Ministrul Dezvoltării Regionale din Polonia, Elzbieta Bieńkowska.

Discuţiile din cadrul întâlnirii au vizat aspecte referitoare la gestionarea fondurilor europene în perioada de programare 2007-2013, dar şi detalii despre pregătirile pentru utilizarea sumelor alocate de Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020.

 Elzbieta Bieńkowska a fost ministru al dezvoltării regionale în cabinetul Donald Tusk până în noiembrie 2007 şi şi-a început cariera în departamentul economic al regiunii Silezia, unde a fost implicată în implementarea programului Phare.