Spitalele rămân fără stocuri pentru transfuzii în lunile de vară

Perioada concediilor și a muncilor agricole din lunile de vară scade îngrijorător numărul donatorilor de sânge. Pentru a salva cât mai mulți bolnavi a căror supraviețuire depinde de transfuziile de sânge, Ministerul Sănătății face apel către populație să doneze benevol.

Distracția din sezonul estival și muncile câmpului fac ca spitalele din întreaga țară să se confrunte cu adevărate crize de sânge. În lunile de vară, anual, la centrele de transfuzii se prezintă cu 20-25% mai puțini donatori. Cu aproape un sfert mai puțini donatori, multe dintre unitățile sanitare riscă să rămână fără stocuri de sânge, ceea ce ar duce, inevitabil, la imposibilitatea de a salva viețile pacienților care constituie o urgență medicală. Cel mai grav este că, în timp ce sângele devine o resursă tot mai rară în timpul verii, cererea este mult mai mare decât în restul anului. Numărul urgențelor chirurgicale crește semnificativ, ca urmare a numeroaselor accidente rutiere grave care au loc zilnic, pe șoselele din România.

“Cererea zilnică a unităților sanitare din București este de 1.500 de pungi pe zi, iar centrul de donare poate asigura în această perioadă maxim 500 de pungi pe zi. Facem apel la populație să vină la centrele de donare și să doneze benevol, o pungă de sânge poate face diferența în lupta medicilor pentru viață”, a spus ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, cu prilejul vizitei sale, la Centrul de Transfuzie Sanguină din București.

Nu există riscuri pentru sănătatea donatorilor 

Atenție! Donatori pot deveni doar persoanele care au o stare de sănătate bună. La fiecare donare se recoltează între 450 ml și 500 ml de sânge, cantitate care se reface, ca volum, în câteva ore, iar celular, în două săptămâni. Bărbații pot să doneze de cel mult cinci ori pe an, iar femeile, de trei ori pe an, cu un interval, între două donări, de cel puțin opt săptămâni. Nu există riscul infectării cu HIV sau cu alte virusuri, pentru că trusa utilizată la fiecare donare este sterilă și de unică folosință. Iar senzația de oboseală sau de leșin după donare este foarte rar întâlnită. 

De ce e bine să donezi sânge?

Dacă vrei să donezi sânge, trebuie să știi că acest lucru nu numai că nu te afectează, dar îți și aduce numeroase beneficii. Donarea îți îmbunătățește considerabil starea de sănătate. Îți împospătează sângele, îți crește imunitatea organismului și îți scade riscul de suferi un accident vascular soldat cu paralizie, cu 30%. În urma donării de sânge, îți crește rezistența organismului la șocuri, ceea ce înseamnă că, în cazul suferi un accident, organismul tău este deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui, lucru care îi va ajuta pe medici să te trateze cu succes.