În condiţiile în care preţurile unor medicamente au scăzut mult iar producătorii ameninţă cu dispariţia de pe piaţă a produselor ieftine ca urmare a creşterii taxei care impune returnării statului un procent din profitul vânzărilor, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog asigură pacienţii că nu vor rămâne fără tratamente ieftine şi de calitate.

 

Peste 2.000 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă, avertizează reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Ei susțin că acest lucru se va întâmpla din cauza taxei clawback, care tinde să crească spre 30%.

Ministerul Sănătăţii: „Nu vom permite ca medicamentele de pe piața românească să fie afectate în raport cu numărul, cantitatea sau prețul acestora”

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii dă asigurări bolnavilor, că nu vor rămâne fără tratamentele de care au nevoie. „Ministerul Sănătății este primul și cel mai important avocat al drepturilor pacienților români. Sub nicio formă și în niciun fel de circumstanțe, nu vom accepta ca dreptul pacienților la medicamente ieftine și de calitate să fie pus sub semnul întrebării. În aceeași măsură, sub absolut nicio condiție, nu vom permite ca medicamentele de pe piața românească să fie afectate în raport cu numărul, cantitatea sau prețul acestora. Ministerul Sănătății și Guvernul României au la dispoziție instrumente și mijloace legale, pe care le vor folosi, pentru a se asigura că accesul cetățenilor la medicamente ieftine și de calitate nu este periclitat”, anunţă Ministerul Sănătăţii. Reprezentanţii acestei instituţii mai spun că deja se lucrează la strategia privind piața medicamentelor și importatorilor. La acest proiect se lucrează împreună cu specialiștii Ministerului de Finanțe şi ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, sub coordonarea premierului Mihai Tudose.

„Vocea producătorilor de medicamente a fost auzită. Vom găsi cele mai bune soluţii” 

„În acest sens, au avut loc mai multe runde de întâlniri și consultări cu reprezentanții producătorilor de medicamente din România, iar vocea lor a fost auzită. Suntem siguri că împreună vom găsi cele mai bune soluții care să avantajeze pacienții români, fără să afecteze însă activitatea companiilor. Ne dorim un parteneriat onest, corect și transparent cu fiecare companie de medicamente care își desfășoară activitatea în țara noastră”, informează Ministerul Sănătăţii.