Pentru a evita îmbolnăvirile cauzate de căldură, specialiștii Ministerului  Sănătății recomandă respectarea următoarelor sfaturi, vitale în această perioadă:

  •  consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute, 
  •  introducerea în dieta de zi cu zi a cât mai multor  fructe și legume proaspete, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă, 
  •  consumul de iaurt – o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă, 
  •  aprovizionarea cu alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale, 
  •  evitarea consumului de alimente ușor perisabile, 
  •  evitarea consumului băuturilor alcoolice sau cu un conținut ridicat de zahăr ori cofeină care diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, 
  •  reglarea aerului con­diționat astfel încât temperatura din încăpere să fie cu 5 grade mai mică decât cea de afară, 
  •  adoptarea unei ținute adecvată la ieșirea din casă: pălărie de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise, 
  •  continuarea tratamentului indicat de medic în cazul unor afecțiuni. 

Bolnavii cronici să consulte medicul 

Conform recomandărilor Ministerului Sănătății, în zilele caniculare, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune trebuie să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente. Acum mai mult decât oricând, este important să se păstreze contactul cât mai des cu vecinii, membrii familiei și apropiații care au probleme de sănătate.