Abia după 3 decembrie 2024, întârzierile ar putea fi decontate, indiferent ce pierderi ar suferi CFR Călători sau operatorii privaţi

Din 2009, în Uniunea Europeană călătorii primesc despăgubiri de 25% din preţul biletului dacă trenurile întârzie între 60 şi 119 minute sau de 50% pentru întârzieri de peste 120 de minute. Despăgubirea poate ajunge la 100% plus cazarea pe o noapte la un hotel de trei stele – cameră single – dacă întârzierea trenului a provocat pierderea ultimei legături feroviare din acea zi.

În România, aceste facilităţi se acordă numai călătorilor din trenurile internaţionale, pentru cei din trenurile naţionale existând o derogare care ar trebui să expire pe 3 decembrie 2019.

Însă, pe 17 martie, Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care solicită o nouă derogare, de 5 ani, până pe 3 decembrie 2024. Asta pentru că Regulamentul 1371/2007 permite trei derogări (în total, 15 ani) faţă de termenul iniţial, 3 decembrie 2009.

România a obţinut o primă derogare de la aplicarea acestui regulament, în 2009 până în 2014, apoi o altă derogare în 2014 până în 2019, invocând motivul că infrastructura feroviară nu permite respectarea întocmai a orarelor din mersul trenurilor.

Principalul motiv invocat în prezent de Ministerul Transporturilor pentru a obţine derogarea până în 2024 este acelaşi cu cele invocate pentru derogările anterioare, respectiv starea precară a infrastructurii feroviare, care nu permite respectarea la minut a Mersului Trenurilor.

Aşadar, transportatorii feroviari de călători nu acordă despăgubiri în cazul în care trenurile vor întârzia, dar există un caz în care transportatorii nu pot evita despăgubirea: trenurile internaţionale. Există, de asemenea, şi o serie de drepturi ale pasagerilor din Europa care se acordă fără derogare: disponibilitatea biletelor, inclusiv la bordul trenurilor, responsabilitatea companiilor de transport feroviar pentru pasageri şi bagaje şi facilităţile de acces pentru persoanele cu handicap.

Cu derogare, adică amânate pentru data de 3 decembrie 2024, sunt următoarele drepturi: despăgubiri pentru întârzieri, legături pierdute sau anulări şi plăţi în avans în caz de deces sau rănire a pasagerilor (cel puţin 21.000 de euro în caz de deces) pentru a acoperi cheltuielile imediate care pot apărea în cazul unui accident.