Ţinând cont că suntem în plină epidemie de rujeolă iar imunizarea este singura cale de a preveni îmbolnăvirea şi răspândirea virusului, Ministerul Sănătăţii face apel către părinţi să-şi vaccineze copiii. Şi, evident, să recurgă la imunizarea completă în care se parcurg cele două etape, conform schemei de vaccinare.
„Epidemia de rujeolă s-a declanșat în România în 2016, în februarie, undeva la zona de limită între judeţele Cluj şi Bistriţa, la o populaţie nomadă fiind identificată o tulpină asemănătoare cu tulpina care circula în Italia. În momentul de faţă, se înregistrează 3.446 de cazuri, din care 17 de decese, în 37 de judeţe. Toate cazurile s-au înregistrat la copiii care nu au fost vaccinaţi. Mesajul Ministerului Sănătăţii către toţi părinţii: imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea. În situaţia în care nu avem acoperire vaccinală bună, îmbolnăvirile vor continua. În ceea ce priveşte prima doză, acoperirea vaccinală în România este 80%. În opt ţări europene acoperirea este între 90 — 95%, iar restul ţărilor au acoperirea comparabilă cu noi. A doua doză vaccinală are o acoperire de doar 50% şi acesta este un semnal de alarmă pe care îl tragem”, spune ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.
Rujeola atacă plămânii şi poate induce decesul
Reamintim că rujeola sau pojarul cum mai este denumită boala, este provocată de un virus, strâns înrudit cu virusurile pestei bovine sau răpciugii canine. Boala se manifestă prin febră mare, în jur de 40,5 grade, tuse uscată, voce îngroşată, secreţii nazale şi oculare şi o erupţie puternică ce apare mai întâi după urechi, pe faţă şi pe gât, apoi se extinde pe tot corpul. De cele mai multe ori, complicaţiile afectează plămânii, pacientul dezvoltând o pneumonie, abces pulmonar sau pleurezie pulmonară. Într-o asemenea situaţie, se poate declanşa decesul.
Boala se răspândeşte cu mare repeziciune
Se răspândeşte prin contactul cu picăturile de salivă şi secreţiile nazale pe care bolnavul le împrăştie în jur prin tuse, strănut, vorbire şi în timp ce-şi suflă nasul. Deşi sunt rare cazurile, îmbolnăvirea poate surveni şi în urma contactului cu obiecte contaminate, jucării, mobilier, vasele din care se consumă mâncarea etc.Virusul este mult mai active în lunile reci pentru că este mult mai rezistent la frig decât la căldură. Bolnavul este contagios chiar şi cu trei-patru zile înainte de a resimţi primele manifestări. Acesta este şi motivul pentru care rujeola se răspândeşte cu o repeziciune uimitoare. Persoana afectată trebuie să fie izolată, la domiciliu, cel puţin şapte zile după apariţia erupţiei, fiind în continuare contagios. De regulă, tratamentul se realizează acasă, sub îndrumarea şi supravegherea medicului. Internarea se impune atunci când apar complicaţii.