România deţine dozele de vaccin antirujeolic necesar imunizării tuturor copiilor! Anunţul a fost făcut chiar în această dimineaţă de către ministrul Sănătăţii, Florian Bodog care a explicat că dozele sunt suficiente pentru tot anul.

 

„Vaccinul ROR a ajuns la Unifarm zilele trecute și am semnat alaltăieri ordinul. Au fost transmise în teritoriu 109.000 doze. Mai vin cele 10.000 pe care le-am adunat de la depozitele din țară și am identificat o cantitate de 300.000 de doze. Între timp și celălalt producător s-a mobilizat. Am făcut apel la Organizația Mondială a Sănătății să mobilizeze resurse de vaccin în România, pentru că epidemia de rujeolă nu este o epidemie doar a României. Știm foarte bine că epidemia nu are granițe. Nu stă la frontiere să-și prezinte pașaportul. Rujeola poate trece și în țările vecine, motiv pentru care s-au mobilizat stocuri alocate altor țări europene pe care le-au adus spre România și, noi, în momentul de față, suntem în procedură să le achiziționăm. Aceste doze vor asigura necesarul de vaccin rujeolic al României pentru tot anul”, spune ministrul Florian Bodog.

Pentru anul viitor, trebuie să avem 500.000 de doze

Pentru ca România să nu mai treacă prin situaţii de criză cum a fost cea în care au murit peste 25 de bebeluşi, majoritatea nevaccinaţi, ministrul a constituit un comitet care analizează modificările legislative şi procedurile aplicate. “S-a ajuns în această situație pentru că în anii trecuți nu s-au făcut contracte pe termen lung. Noi toate contractele le facem pe perioadă de patru ani, cu specificarea foarte clară, contractuală, a cantităților, astfel încât firmele să știe că pentru România, în 2018, trebuie să producem 400.000 de doze sau 500.000 de doze. Vaccinul nu este un medicament care se produce în două-trei-săptămâni sau o lună. Sunt procedee care durează treizeci de luni, patruzeci de luni și trebuie să asigurăm predictibilitate și pentru producători”, explică Florian Bodog.