Recunoscut pentru miracolele înfăptuite celor ce se roagă cu inima deschisă, Sfântul Calinic de la Cernica, primul sfânt canonizat de Biserica Ortodoxă Română, a devenit unul dintre cei mai iubiți sfinți de pe bolta Ortodoxiei. Pentru a ajuta cât mai mulți oameni în nevoie, racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Calinic este purtată, în aceste zile, în pelerinaj la mai multe parohii din Protoieria Câmpina, spre închinarea cedincioșilor de acolo.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 440, ediția print

Pelerinajul de la Câm­pina se desfășoară în perioada 17-24 februarie, conform informării Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, citat de Basilica.ro. Astfel, duminică, pe 17 februarie, începând cu ora 17:00, racla cu sfintele moaște a fost dusă la Parohia Sfântul Nicolae, din Câmpina unde a avut loc slujba de Priveghere. Luni, pe 18 februarie, de la ora 08:30, la aceeași parohie, va fi oficiată Sfânta Liturghie. Tot luni, de la ora 17:00, racla cu sfintele moaște va ajunge la Parohia Sfânta Treime, din Câmpina, unde va fi oficiată Taina Sfântului Maslu. Marți, 19 februarie, începând cu ora 08:30, aici va fi săvârșită Sfânta Liturghie, iar de la ora 17:00, sfintele moaște vor fi duse la Parohia Adormirea Maicii Domnului, din aceeași localitate. Tot atunci va fi oficiat și Acatistul Sfântului Ierarh Calinic. Sfânta Liturghie la Parohia Adormirea Maicii Domnului va fi oficiată miercuri, 20 februarie, de la ora 08:30. Începând cu ora 17:00, racla va fi așezată spre închinarea credincioșilor în Parohia Nașterea Maicii Domnului, din Câmpina, și va fi oficiat Acatistul Sfântului Ierarh Calinic. Joi, pe 21 februarie, de la ora 08:30, se va săvârși Sfânta Liturghie la Parohia Nașterea Maicii Domnului. Seara, începând cu ora 17:00, racla va fi purtată în procesiune la Parohia Sfântul Apostol Andrei, din Câmpina, și va avea loc săvârșirea Acatistului Sfântului Ierarh Calinic. Apoi vineri, 22 februarie, de la ora 08:30, se va oficia Sfânta Liturghie în această parohie, iar de la ora 17:00, racla cu sfintele moaște va fi dusă la Parohia Sfinții Voievozi, din același oraș. Acolo va avea loc slujba Acatistului Sfântului Ierarh Calinic. În dimineața zilei de 23 februarie, sâmbătă, începând cu ora 08:30, se va săvârși Sfânta Liturghie. Tot sâmbătă, la ora 17:00, va avea loc întâmpinarea raclei cu sfintele moaște la Parohia Sfântul Mucenic Dimitrie, unde se va  săvârși Taina Sfântului Maslu. Pelerinajul de la Câmpina se va încheia duminică, 24 februarie, la Parohia Sfântul Mucenic Dimitrie. Începând cu ora 08:30, pelerinii vor asista aici la Sfânta Liturghie.

Viața Sfântului Calinic

Sfântul Calinic de la Cernica s-a născut pe 7 octombrie 1787 în București, aproape de biserica Sfântul Visarion, din părinți care i-au insuflat credința din fragedă pruncie. În 1807 a intrat călugăr la Mănăstirea Cernica. Un an mai târziu, a primit numele de Calinic. “La 14 decembrie 1818, Cuviosul Calinic a fost ales stareț al Mănăstirii Cernica, având doar 30 de ani. Pentru sfințenia vieții lui și buna chivernisire a mănăstirii, la 9 aprilie 1820, este hirotesit arhimandrit și păstorește obștea Cernicăi timp de 32 de ani, adunând în jurul său mulți călugări. Sfântul Calinic a fost și un bun iconom al Mănăstirii Cernica și al celorlalte mănăstiri – Pasărea, Snagov, Căldărușani, Ciorogârla și Poiana Mărului, care erau sub povățuirea sa”, scrie site-ul doxologia.ro. A murit pe 11 aprilie 1868, fiind canonizat pe 20 octombrie 1955, sub Patriarhul Justinian al României. Prăznuirea lui se face la data de 11 aprilie.

Din minunile Sfântului Calinic de la Cernica

Sfântul Calinic de la Cernica este primul sfânt canonizat de Biserica Ortodoxă Română. A fost canonizat deoarece, prin viețuirea sa duhovnicească, a fost împodobit de Dumnezeu cu darul de a face minuni. În timpul vieții era un predicator neîntrecut, iscusit în păstorirea sufletelor omenești și avea puterea de a vindeca numeroși bolnavi și de a împlini dorințele oamenilor. Potrivit site-ului crestinortodox.ro, “în vara anului 1854, Sfântul Calinic a rămas peste noapte în casa unui credincios de pe Valea Jiului. Auzind că tatăl acestuia este pentru a treia oară dezgropat și găsit neputred, s-a dus a doua zi, cu clericii săi, la biserica satului și, pe când citea dezlegările arhierești, îndată trupul mortului a început a se desface din încheieturi și s-a prefăcut tot în pământ, afară de oase”. De numele Sfântului Calinic de la Cernica, sunt legate foarte multe minuni, chiar și după suirea sa la Ceruri. “Mărturisesc credincioșii care au luat parte la slujba de canonizare că, în timp ce cortegiul ierarhilor și al preoților înconjura biserica cu sfintele moaște ale Sfântului Calinic, împreună cu mii de închinători, deodată, un copil din mulțime, ca de 12 ani, a început să strige tare: „Mamă, dezleagă-mă la ochi, că văd! Mamă, dezleagă-mă, că văd!” Ce se întâmplase? Printre credincioși se afla și o femeie cu un copil bolnav de ochi. Avea infecție la ambii ochi, nu vedea și era bandajat. Îl adusese pentru Sfântul Maslu. Dar în timpul procesiunii – a mărturisit copilul – a venit cineva la el în haine preoțești și l-a uns cu o peniță pe tot trupul, însemnându-l cu semnul crucii. Apoi i-a zis: „Iată, te-ai făcut sănătos!”. Era Sfântul Calinic! Deci, fiind dezlegat copilul la ochi, și-a recăpătat vederea, cu rugăciunile Sfântului”, scrie site-ul crestin-ortodox.ro.