Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va face o serie de modificări în ceea ce privește definirea condițiilor artificiale, ca urmare a unor discuții purtate cu consultanții de specialitate și cu fermierii. Decizia a fost determinată de faptul că unele instituții au dat dovadă de exces de zel în stabilirea condițiilor artificiale și multe proiecte au fost respinse din motive care au frizat absurdul.

Astfel, potrivit secretarului de stat din MADR Sorin Radu, gradele de rudenie între beneficiarii proiectelor finanţate cu fonduri europene prin PNDR sau consultanţii comuni vor fi elemente de verificare, şi nu de încadrare a acestor situaţii ca fiind condiţii artificiale. El a recunoscut faptul că, în unele cazuri, s-a făcut exces de zel și că, în continuare, se va avea în vedere stabilirea unui set de verificări în proceduri, astfel încât beneficiarii să știe exact ce condiţii trebuie să îndeplinească, astfel încât proiectele să fie considerate, în esenţă, independente.

 

Vor fi căutate elemente obiective

„În termen de încadrare a acestor speţe sau situaţii, vrem să ne bazăm mai mult pe elemente obiective. Foarte multă lume a invocat că AFIR a constituit debite sau a reziliat contracte doar pentru că vorbeam de două proiecte ale unor fraţi sau rude sau pentru că ele erau învecinate sau pentru că aveau documentaţie identică. Vreau să‑i asigur pe toţi beneficiarii că, în viitor, aceste elemente, cum ar fi gradele de rudenie sau documentaţii identice, consultanţi comuni, vor fi elemente de verificare. Ele pot funcţiona ca indicii, dar mergând în continuare cu verificările trebuie să găsim şi alte elemente de substanţă cu titlu obiectiv, precum fluxul de numerar sau utilităţi comune, de exemplu”, a declarat Sorin Radu.

 

Propuneri din partea fermierilor și a consultanților

În urma amplelor consultări de la începutul lunii februarie cu reprezentanţi ai societăţilor de consultanţă şi reprezentanţi ai patronatelor şi organizaţiilor de fermieri (ACRAFE, AMCOR, LAPAR şi Pro Agro), au fost prezentate mai multe propuneri, printre care:

● Condiţiile artificiale să fie depistate la depunerea proiectului, prin stabilirea unui set special de indicatori care să se analizeze la momentul depunerii şi evaluării Cererii de Finanţare.

● Stabilirea unor indicatori clari ai condiţiilor artificiale, aplicaţi unitar de beneficiari, AFIR şi instituţiile de control.

● O clasificare pe două categorii de indicatori: cu relevanţă mică/medie şi cu relevanţă ridicată, precum şi prevederi procedurale prin care să se stabilească faptul că nu poate exista suspiciunea de creare de condiţii artificiale dacă lipseşte cel puţin un indicator cu relevanţă ridicată.