Pe 8 aprilie 2019, europarlamentarii din Comisia de Agricultură a Parlamentului European (COMAGRI) au adoptat un proiect de regulament referitor la modul cum vor fi acordate fondurile europene pentru agricultură prin Politica Agricolă Comună (PAC) după 2020.

„În privința procedurilor de absorbţie a fondurilor europene, Statul Membru nu mai are posibilitatea să adauge condiţii suplimentare peste regulile de la Bruxelles. Pentru toate procedurile pe plăţi directe, pe Pilonul II de dezvoltare rurală, ce îţi dă Bruxelles-ul, aia trebuie să faci, pentru că noi suferim de o suprareglementare, a declarat, pentru ­AGROINFO, europarlamentarul român Daniel Buda (PPE)”, membru COMAGRI.

A doua chestiune adoptată în noul regulament priveşte plăţile directe pentru fermieri, care, din 2021, vor putea primi un avans chiar dacă sunt incluşi în control.

APIA va plăti penalizări dacă întârzie plățile!

Daniel Buda a mai precizat că dacă APIA întârzie să plătească banii, din motive tehnice, administrative, trebuie să dea fermierilor despăgubiri pentru fiecare zi de întârziere. „Sunt fermieri care nu au primit subvenţia de anul trecut (aferentă anului de plată 2017 – n.red.). Aşa cum statul ştie să ne ia nouă majorări şi penalizări la întârzierile de plată la bugetul de stat, atunci şi noi trebuie să primim bani de la stat, când întârzie plăţile. Termenul de plată este luna iunie, dar sunt fermieri care nu au primit subvenţiile nici de acum doi ani de zile şi nu au primit nici un răspuns, deşi nu au fost în control”, a adăugat Daniel Bud.

Regulamentul aprobat de europarlamentarii din Comisia de Agricultură trebuie să fie discutat şi aprobat de Plenul Parlamentului European. Există o dificultate legată de ceea ce înseamnă posibilitatea de a se întoarce din nou în Comisia de Agricultură de către noul Parlament. Noul parlament are următoarele variante de lucru: acceptă raportul făcut de comisia actuală, sau reia discuţiile în noua Comisie, care sută la sută o să aibă o nouă componenţă.

Bani și pentru noii fermieri cu vârste mai mari de 40 de ani

O altă chestiune importantă este legată de fermierii nou instalaţi: după 2021, şi cei care au peste 40 de ani şi care se apucă pentru prima dată de agricultură vor avea posibilitatea să primească până la 100.000 de euro. „Ținta mea a fost populaţia din afara României. Avem foarte mulţi oameni care sunt în afara ţării, am stat de vorbă cu ei, foarte mulţi ar fi vrut să vină în România să se apuce de afaceri, dar nu aveau bani destui şi aveau peste 40 de ani, chiar 41, 42 de ani şi atunci, cu amendamentul ăsta, vor avea posibilitatea să vină să investească în România”, a mai spus europarlamentarul român.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.449