Pentru mulți copii, Moș Nicolae a venit cu tolba plină de daruri. Multor prichindei le-a încărcat ghetuțele cu jucării, dar și cu fructe și dulciuri. Iar dacă fructele de sezon sunt de bun augur pentru că le îmbunătățesc imunitatea, digestia și le asigură buna funcționare a întregului organism, dulciurile consumate în cantități mari le dăunează grav sănătătii. Ce spun specialiștii despre consumul produselor care conțin mult zahăr, în primii ani de viață?
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 578, ediția print
Conform statisticilor, un copil consumă zilnic, mai mult de trei gustări nesănătoase, care conțin zahăr. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care Europa aproape că se confruntă și cu o epidemie de obezitate în rândul copiilor. Desigur, situația nu este mult mai grozavă nici la noi în țară. Ca rezultat al alimentației bogate în zahăr, unul din patru copii din România este supraponderal sau obez până când absolvă școala primară. În fiecare an, copiii noștri consumă aproximativ 400 de biscuiți, peste 120 de prăjituri și produse de patiserie, cam 100 de porții de dulciuri și în jur 70 de batoane de ciocolată. De ce? În copilărie există o nevoie biologică de dulce. Aceasta este explicația pe care ne-o dau specialiștii când vine vorba despre faptul că micuții iubesc atât de mult zahărul. Și atunci… ce facem cu dulciurile primite din partea darnicului Moș Nicolae? Câte dulciuri are voie să mănânce un copil?
Dacă este în creștere, i se mărește și pofta de dulce
În perioadele de creștere accelerată, organismul are nevoie de un aport crescut de calorii și, astfel, apare nevoia de dulciuri în cantități mai mari. Însă, pe măsură ce copilul înaintează în vârstă, dorința de dulce scade. Pediatrii ne sfătuiesc să hidratămm organismul copilului cu lapte semidegresat, apă sau sucuri naturale preparate de noi acasă. „O rețetă sănătoasă este cea de milkshake făcut în casă: amestecăm lapte degresat cu piure de fructe”, spune dr. Anca Daniela Lungeanu, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
Există și dulciuri sănătoase?
Răspunsul este da, există. Salata de fructe, stafidele, caisele sau prunele uscate (consumate însă, o singură dată pe zi), piureul de fructe fără adaos de zahăr și fructele mărunțite în iaurt sunt dulciurile ideale pentru orice copil care se vrea a se dezvolta sănătos și frumos. Sucurile naturale de mere sau de portocale, preparate în casă, pot înlocui cu brio sucurile din comerț.
Doar patru bomboane pe zi
Și totuși, câte dulciuri are voie să mănânce un copil? „Consumul de zahăr trebuie limitat la 150-200 de calorii pe zi, echivalentul a trei cubulețe de ciocolată sau patru bomboane. Atenție, părinți! Iaurtul cu fructe și batoanele dulci cu cereale vă pot induce în eroare, deoarece, aparent, sunt alegeri sănătoase pentru alimentația copilului, însă, în realitate, ele conțin foarte mult zahăr”, mai spune dr. Anca Daniela Lungeanu. Nu uitați, atunci când citiți etichetele dulciurilor, că termeni precum lactoza, zaharoza, maltroza sau glucoza reprezintă carbohidrați, implicit zahăr. De asemenea, nu trebuie să faceți abuz nici de produsele cu îndulcitori artificiali cum ar fi, zaharina sau sorbitolul, deoarece aceștia pot dăuna dinților copilului.
Checul de casă, un dulce permis
Ingrediente:
- 3 ouă,
- 100 gr de zahăr (varianta Green Sugar – extras din stevie, calorii zero, indice glicemic zero),
- 100 gr de făină,
- 75 gr de unt topit,
- lămâie rasă,
- un plic de zahăr vanilat,
- o jumătate de plic praf de copt,
- o lingură de cacao.
Mod de preparare: Se bat spumă albușurile cu zahărul. Separat, se amestecă gălbenușurile cu untul topit, lămâia rasă, zahărul vanilat și se pun peste spuma de albușuri. Se adaugă făina, praful de copt, se amestecă bine. Compoziţia se împarte în două și într-una se încorporează cacao. Se toarnă în formă crema albă, apoi cea cu cacao și se introduce în cuptorul încins, circa 30 de minute. În pachetul pentru pauza mare pot fi puse două sau trei felii de chec de casă.