Birourile permanente ale celor două Camere au stabilit calendarul potrivit căruia se va discuta moțiunea de cenzură împotriva guvernului Ponta introdusă de parlamentarii liberali. Astfel, după citirea textului acestei moțiuni, care a avut loc luni, dezbaterea și votul asupra acesteia, vor fi vineri 12 iunie, începând cu ora 10.00.
Liderul deputaților PNL, Ludovic Orban, a spus că această decizie a fost luată de majoritatea parlamentară şi că liberalii propuseseră ca moţiunea să fie dezbătută joi, în final stabilindu-se ca moţiunea să fie dezbătută şi votată vineri dimineaţă, de la ora 10.00. El a arătat ca vineri nu este o zi în care în mod uzual să fie şedințe în plen: ”Vineri, de regulă, este o zi care nu este zi de plen. În mod uzual, parlamentarii nu sunt foarte obişnuiţi să vină în plenul Camerei şi al Senatului. În mod evident, fiind totuşi o moţiune de cenzură, să aibă bunul simţ şi reprezentanţii majorităţii guvernamentale să facă bine să vină la vot“. Orban a mai spus că PNL nu are încă un punct de vedere al UDMR privind moţiunea de cenzură: „Nu avem încă un punct de vedere al UDMR. Cu parlamentarii PSD, UNPR, PC şi PLR purtăm negocieri individuale”. PNL a depus, vineri, 5 iunie, moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Ponta, care este semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi doi de la grupul-democrat, restul fiind deputaţi şi senatori PNL. Moţiunea este intitulată „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!”.
Liberalii discută cu ambasadorii despre moțiune
Totodată,prim-vicepreşedintele PNL Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat că o delegaţie a conducerii partidului se va întâlni, marţi, cu o parte din ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, pentru a detalia motivele şi conţinutul moţiunii de cenzură a PNL. „Votul prin corespondenţă este, în opinia noastră, un motiv temeinic pentru o moţiune de cenzură. Este, oricum, o promisiune pe care am făcut-o tuturor cetăţenilor români – aceea de a le da posibilitatea de a vota, dându-le astfel posibilitatea de a-şi exercita dreptul consituţional de participare la procesele democratice din România. (…) Aceasta este calea prin care se asigură accesul democratic la vot şi la participarea la viaţa politică”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.