„Nu rhăspund decât în fața Marii Adunări Naționale!”, „Loviturhă de stat!”, „Agenturhili strhăine!”, striga, acum 25 de ani, Ceaușescu la procesul de la Târgoviște. „Minciună în falș!”, zbiera și „prof.univ.dr.doc.acad-ul”, savant de renume mondial, Coana Leana, cu aceeași ocazie. Și iată, după un sfert de secol, roata istoriei se rostogolește halucinant și îl auzim astăzi pe premierul României repetând obsesiv aceeași „melodie”. Incredibil! Incredibil că premierul unui stat membru al UE este total lipsit de simțul onoarei. Incredibil că acest om nu are consecvența cuvântului dat, în nenumărate rânduri, că dacă va fi vreodată anchetat sau suspectat pentru corupție își va da fără preget demisia din funcția pe care o deține. Iar asta spune multe despre statura morală și caracterul celui care poartă numele de Victor-Viorel Ponta. Incredibilă și lipsa de bărbăție a premierului. Incredibil că nu înțelege că, prin atitudinea sa, discreditează România în fața partenerilor europeni. Dar nu știu de ce mă mai mir. Ponta ne-a  arătat, de atâtea ori, că este omul cu o mie de chipuri, că are o personalitate multiplă debordantă, „caleidoscopică”, s-ar putea spune, încât orice perplexitate poate fi considerată o dovadă de naivitate.

Mai mult, avem parte și de un „dèjá vu”. Am în vedere alaiul conducătorilor social democrați din anii `90 venit să-l susțină pe anchetatul Gabriel Bivolaru în fața nemernicei de Justiții din acea vreme. Întocmai ca și atunci, baronii locali pesediști, strâns uniți în jurul conducătorului iubit, fac zid împotriva aceleiași Justiții care s-a apucat să dea lovituri de stat, stârnită de perfida Opoziție și de „structurle” create de dictatorul Băsescu. Penibil. Pentru că, iată, se dovedește, încă o dată, că Justiția are parapon pe cel mai cinstit guvern care a existat vreodată, așa cum declara acum vreo doi ani Ponta. Care guvern, sărăcuțul, nu are decât 13 miniștri aflați acum fie pe la „mititica”, fie prin „beciurile domnești”, anchetați de procurori. Bravos guvern, halal să-ți fie! Toate acestea spun multe despre concepția social-democrată despre cinste, corectitudine și Justiție. Ca să parafrazez un personaj caragialesc, aș putea concentra această concepție într-o singură frază: „Să fie justiție, primim, dar nu la noi în ogradă!”. Din păcate, această „deviză” este valabilă pentru majoritatea „politicienilor”, care s-au apucat de această îndeletnicire nu pentru „binele boborului”, ci doar ca să-și burdușească buzunarele cu bani publici.

Revenind la Ponta, constat că acesta își clădește apărarea tot pe o minciună. Deși spune că nu a fost asociat în firma lui Șova, există documente că acesta era „senior partner” la această firmă. Oare partener ne e tot un soi de asociat? În aceste condiții, devine explicabilă și înverșunarea cu care senatorii PSD îl apără pe Șova. Devine tot mai limpede, așadar, faptul că România are nevoie de o „dePONTAminare” profundă…