Vin veşti proaste din partea medicilor în ceea ce priveşte noul val de pandemie. Dacă tulpinile care au circulat în valurile pandemice anterioare au afectat mai mult vârstnicii şi bolnavii cronic, iată că infecţia cu varianta Delta tinde să afecteze mai mult tinerii, adolescenţii şi copiii. În plus, noua tulpină poate predispune aceste categorii de pacienţi, chiar şi la forme severe de boală. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 564, ediția print

Avertizarea vine chiar din partea preşedintelui Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, medicul Valeriu Gheorghiţă care, pentru o mai multă siguranţă  recomandă respectarea măsurilor de prevenţie a răspândirii bolii, în special vaccinarea şi evitarea deplasărilor şi întâlnirilor care nu sunt imperios necesare. “Din păcate, vedem ce se întâmplă şi în Statele Unite. Un număr din ce în ce mai mare de tineri, de copii, chiar cu vârstă sub 12 ani, sunt diagnosticaţi cu infecţie SARS-CoV-2, ajung în spital, chiar şi în secţiile de terapie intensivă. Sunt semnale, deşi încă lucrurile nu sunt foarte clare din acest punct de vedere, că infecţia cu varianta Delta ar putea cauza forme mai grave în rândul tinerilor, în rândul copiilor, lucru care era atipic până la acest moment”, a spus Valeriu Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Interacţiunea faţă în faţă creşte riscul de îmbolnăvire 

De ce se îmbolnăvesc tinerii, adolescenţii şi copiii? Medicul susţine că aceste persoane sunt expuse unui risc mult mai mare de îmbolnăvire deoarece, noua variantă a virusului se transmite cu mai multă uşurinţă. “Tinerii se adună, interacţionează mai mult, sunt expuşi mai frecvent riscului de infecţie şi, bineînţeles, într-un procent mai mic se respectă măsurile de prevenţie. Deci, cumva se poate explica şi prin aceste motive de ce, în momentul de faţă, se înregistrează un număr mai mare de cazuri în rândul celor tineri şi, bineînţeles, acoperirea vaccinală la tineri este mult mai redusă comparativ cu persoanele cu vârsta de peste 50-55 de ani”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiţă.