Ministerul Finanțelor Publice

În ultima perioadă, în presă s-a vehiculat informația potrivit căreia Ministerul de Finanțe intenționează să modifice Codul Fiscal, în sensul în care angajatorii nu vor mai trebui să achite contribuțiile sociale obligatorii ale angajaților, întreaga povară fiscală urmând să fie suportată de cei din urmă. Mai mult, era înaintată și informația că aceste asigurări urmau să fie majorate.

În schimbul acestor majorări, angajatul ar fi urmat să fie scutit de contribuția pentru șomaj, care ar fi intrat în sarcina angajatorului, acesta urmând să plătească taxe de șomaj în valoare de 0,8%.

 

Ce schimbări ar fi fost prevăzute

Pentru angajat:
 Contribuții de asigurări sociale: de la 10,5% la 21,7%;

 Contribuții pentru sănătate: 5,5% la 8,9%;

 Contribuții pentru șomaj: de la 0,5% la 0.

Pentru angajator:

 Contribuții de asigurări sociale: de la 15,8% la 0%;

 Contribuții de asigurări sociale (condiţii deosebite): de la 20,8% la 4,2%;

 Contribuții de asigurări sociale (condiţii speciale): de la 25,8% la 8,2%;

 Contribuții pentru sănătate: de la 5,2% la 0;

 Contribuții pentru șomaj: de la 0,5% la 0,8%.

 

Ministrul de Finanțe neagă aceste informații

 

Ca reacţie la informaţiile apărute cu privire la un proiect de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Gabriel Biriș, dar neasumat de MFP, ministerul a anunțat că nu există un proiect asumat de ministrul Anca Dragu care să includă majorări de taxe și de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii, singurele măsuri vizate fiind cele de simplificare a procedurilor fiscale și în favoarea activităţii economice. „În acest context, creșterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activităţi independente”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.