Guvernul a cerut delegaţiei FMI să revină la pensiile vechi, pentru militarii cărora le-au fost micşorate, în urma recalculării aplicate începând din 2010. Nu acelaşi lu-cru a fost cerut şi pentru pensiile care au crescut în urma recalculării, care reprezintă peste 90% din totalul pensiilor militare. Cererea a fost respinsă de experţii FMI. Aceştia au spus că revenirea la nivelul anterior, prin creştere, pentru pensile ce au fost reduse, ar însemna şi scăderea pensiilor pentru cei care au beneficiat de măriri de pe urma recalculării, iar aceştia din urmă sunt mai mulţi.

Reprezentanţii FMI au amintit guvernului că aceste recalculări au fost admise la acea vreme, în ciuda faptului că militarii aflaţi acum în pensie, nu au contribuit nici-odată la sistemul public de pensii.

Consiliul Fiscal a publicat, la sfârşitul anului trecut, o statistică, în care arăta că pensia medie, plătită celor 159.000 de foşti militari, poliţişti şi angajaţi ai serviciilor de informaţii, a crescut, după recalculare, cu peste 30%, de la 1.755 lei, la 2.289 lei pe lună, deşi Ministerul Muncii anticipa o reducere.