Macheta spitalului regional ce va fi construit la Iași

 

Cristian-Vasile Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății (MS), a anunțat săptămâna trecută, că nu se vor închide unități sanitare în urma construirii de spitale regionale.

Articol apărut în nr. 343 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

În ce privește îmbunătățirea infrastructurii, deja au fost demarate procedurile cu Banca Europeană de Investiții (BEI) și am avut deja întâlniri cu reprezentanții BEI în proiectul legat de accesarea fondurilor europene pentru construirea celor trei spitale regionale (n.r. – la Iași, Cluj Napoca și Craiova). (…) Nu se închid și nu se desființează alte spitale, se găsesc utilități și în paralel cu toate acțiunile care trebuie pentru a construi spitale regionale, se poartă discuții și se mobilizează autoritățile locale și MS, în vederea găsirii unor noi utilizări pentru clădirile și personalul existent în spitalele ce deservesc acum populația respectivă”, a declarat Grasu, potrivit Agerpres.

El a precizat că va trebui gândit modul în care se va folosi infrastructura existentă în prezent pentru zona de îngrijiri paliative, de recuperare, unde se înregistrează un deficit ”enorm”.

Potrivit acestuia, există toate premisele pentru demararea construirii celor trei spitale regionale.

”Avem un calendar în acest moment destul de clar și există toate premisele ca aceste spitale regionale să înceapă să fie construite (…) ne putem aștepta ca, în 2018, aplicația pentru accesarea fondurilor europene să fie depusă”, a explicat secretarul de stat.

Reprezentantul MS a reamintit că în cadrul proiectului finanțat cu împrumut de la Banca Mondială există o linie de finanțare pentru modernizarea ambulatoriilor de specialitate, ce o completează pe cea existentă în Programul Operațional Regional. ”În cadrul Programului Operațional Regional vom încerca să modernizăm minim 25 de unități de primiri urgențe, maximum 35”, a mai spus Grasu.

Telemedicină pentru zone izolate

El a informat că proiectul de telemedicină pentru zonele izolate sau unde accesul la servicii medicale este restrâns, finanțat din fonduri structurale, urmează a fi extins într-o nouă etapă în care se va asigura conectarea a peste 400 de unități spitalicești și ambulatorii cu aproape 2.000 de medici de familie.

”Aș dori să vorbesc despre proiectele CNAS de a extinde sistemele de sănătate și la concedii medicale și bilete de trimitere. Aceste extinderi vor fi finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Competitivitate. Aici deja sunt proiecte ce acoperă în momentul de față toate sumele existente în planul de finanțare, motiv pentru care ministrul Sănătății discută în Guvern și discută mai departe pentru o eventuală majorare a acestor sume care să acopere toate nevoile pe acest domeniu”, a spus Cristian-Vasile Grasu.

Creșterea competenței personalului medical

Grasu a menționat că Ministerul Sănătății urmărește să ia ”o porție serioasă” din finanțarea existentă pe Programul Operațional Capacitate Umană, în vederea creșterii competenței personalului medical”.

”S-au luat decizii importante privind sistemul de salarizare. Nu cred că e elementul esențial în a păstra specialiștii în România, dar are importanță deosebită (…) pe anumite sectoare de activitate din sănătate există un traseu invers față de anii anteriori. Dacă în anii anteriori dinspre instituțiile publice se pleca către cele private, în ultimele 6-8 luni se observă o inversare”, a adăugat reprezentantul MS.