„Vom trece și peste această perioadă oarecum mai delicată. (…) Numărul de donatori și implicit de transplanturi a început să scadă începând cu vara anului trecut. În continuare, anul acesta, lucrurile nu stau foarte bine. Avem în jur de 20 de donatori de la care s-au înregistrat organe și țesuturi în momentul de față. În general, în perioada asta aveam mai mulți. Sunt în țară trei spitale care vor să își închidă programele de programele de declarare a morții cerebrale și de declarare a donatorilor – Pitești, Ploiești și Tulcea. Ne-au informat deja în scris”, a afirmat Zota, la manifestările organizate cu prilejul celei de-a XIII-a ediții a Zilei Naționale a Transplantului din România.

Potrivit lui Zota, motivele invocate de cele trei spitale pentru închiderea programelor în aceste orașe sunt lipsa personalului și a fondurilor necesare, precum și probleme logistice.

Victor Zota susține că cele trei cereri de retragere a acreditărilor sunt determinate și de o serie de decizii ale Ministerului Sănătății care i-au făcut pe medici să fie mai reținuți.

„O serie de informații care au circulat despre activitatea de transplant și care nu au fost suficient de bine verificate și nici corect argumentate au condus la o neîncredere masivă, în primul rând, a colegilor noștri în teritoriu, ceea ce este mai important decât acordul pe care și-l dădeau pacienții. Populația României, în general, acceptă transplantul. Procentul de refuzuri nu a crescut semnificativ, în schimb a scăzut numărul de potențiali donatori aflați în moarte cerebrală. Asta a plecat de la o serie probleme interne, de organizare și de decizii care s-au luat la nivel ministerial și care i-au determinat pe colegii noștri să fie mult mai reținuți în a se implica în program, dovadă fiind și cele trei cereri de retragere a acreditării„, a spus Zota.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a susținut că „demonizarea transplantului a făcut foarte mult rău sistemului și pacienților”.

„Cunosc foarte bine problemele legate de transplant. (…) Această demonizare a transplantului cred că ne-a făcut foarte mult rău tuturor, a făcut foarte mult rău sistemului, celor care își desfășoară activitatea cu toate greutățile în acest domeniu și a făcut în primul și în primul rând rău pacienților care așteaptă cu disperare transplantul”, a explicat Bodog.

El a precizat, totodată, că preconizează o fluidizare a decontărilor pentru procedurile de transplant.