Crescătorii de animale ies în stradă

Crescătorii de animale sunt pregătiţi să iasă în stradă din cauza unei decizii luate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) care îi exclude de la plata subvenţiilor pe bunăstare pe circa 50 de fermieri care cresc în jur de 50 de milioane păsări pe an şi aproximativ 300.000 de porci/an, susţin reprezentaţii Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP).

„După toate problemele pe care le avem cu pesta porcină africană, cu interdicţiile comerciale la carne şi animale vii care vin din partea partenerilor externi, ­MADR transmite fermierilor, prin APIA, faptul că o parte dintre cei care au aplicat în luna mai 2018 pentru Măsura 14 – subpachetele pe bunăstare nu sunt eligibili. În urma acestei informări, ACEBOP a luat legătura cu organizaţiile europene din care face parte şi este în măsură să facă precizarea că legislaţia UE prevede posibilitatea plăţii retroactive, cum este şi acest caz, al Măsurii 14 – anunţată în luna mai, cererile au fost primite şi normal trebuie să se intre la plata de la 1 ianuarie 2018. Nicio instituţie publică nu poate să comunice alte condiţii de aplicare a legislaţiei”, menţionează ACEBOP într-un comunicat remis AGERPRES.

ACEBOP denunță motive „inventate artificial”

Potrivit sursei citate, MADR afirmă că şi în cazul în care fermierul îndeplineşte toate condiţiile de bunăstare superioară, autorizate anterior datei de publicare a Ordonanţei nr.1042/2018, el nu va primi sumele compensatorii de la UE pentru ce a respectat, respectiv „pe motive inventate artificial”.

„În această situaţie se află peste 50 de fermieri crescători de păsări – care cresc în jur de 50 de milioane păsări pe an şi crescători de porci care cresc aproximativ 300.000 de porci/an. De menţionat este faptul că aceşti fermieri au populat fermele timp de o jumătate de an cu respectarea condiţiilor – în urma asigurărilor venite de la APIA că vor primi banii de la UE, dacă le respectă! Cea mai mare parte dintre aceşti fermieri au proiecte în derulare, făcute cu fonduri europene şi fără măsura de bunăstare, aceştia nu numai că nu vor mai putea popula, ci sunt în situaţia de a intra în faliment, de a nu-şi mai putea îndeplini sarcinile din proiectul european pentru care au primit finanţare europeană”, mai arată reprezentanţii asociaţiei.

În aceste condiţii, reprezentanţii asociaţiei solicită intervenţia de urgenţă a ministrului Agriculturii, Petre Daea, pentru rezolvarea acestei probleme, „pe care noi o considerăm o interpretare greşită a legislaţiei europene, în dezavantajul fermierilor români”.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.411