Câini lăsați liberi sau abandonați pe străzi, care devin agresivi și atacă oamenii
Câini lăsați liberi sau abandonați pe străzi, care devin agresivi și atacă oamenii

Poliţiştii Capitalei efectuează cercetări în cazul unei femei care a fost muşcată de mai mulţi câini, în această dimineaţă, lângă digul de pe Lacul Morii.

”În jurul orei 09.20, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Secţia 20 Poliţie a fost sesizată de către o persoană, prin apel 112, cu privire la faptul că a observat pe câmpul de lângă digul Lacul Morii o femeie care a fost atacată de mai mulţi câini. La faţa locului s-au deplasat poliţişti din cadrul secţiei, precum şi un echipaj de prim ajutor”, informeaza un comunicat al DGPMB transmis astăzi. Femeia a fost transportată la spital, având mai multe plăgi cauzate de muşcături.

Poliţia Locală Sector 6 a anunțat, la rândul său, că nu a fost sesizată despre acest incident, însă, de-a lungul timpului a comunicat Autorității pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) că a depistat câini fără stăpân în zonă. ”Primăria Sectorului 6 nu are competenţe pe zona animalelor fără stăpân. Serviciul de ecarisaj se află la ASPA, autoritate aflată în subordinea PMB. Chiar şi aşa, de-a lungul timpului, Poliţia Locala Sector 6 a sesizat ASPA ori de câte ori a întâlnit pe raza sectorului câini fără stăpân”, a precizat Primăria Sectorului 6. Spre exemplu, în 2019 au fost înregistrate 93 de sesizări, în 2020 – 109, în 2021 – 59, iar în primele trei luni ale acestui an – şapte solicitări de intervenţie, au adăugat reprezentanţii autorităţii locale.

ASPA răspunde

Potrivit unui comunicat al municipalităţii Capitalei, echipajele ASPA s-au deplasat la locul incidentului și ”au constatat prezenţa a opt câini în câmp deschis, la graniţa dintre Bucureşti şi judeţul Ilfov. Unul dintre câini a fost tranchilizat şi ridicat, iar ceilalţi s-au speriat şi s-au retras spre zona de case. Echipajele ASPA i-au urmărit şi au constatat că patru dintre aceştia au intrat pe o proprietate privată, nelocuită. Reprezentanţii ASPA, împreună cu poliţişti de la Secţia 20 au ridicat cei patru câini care intraseră pe proprietatea privată, urmând să se stabilească dacă aceştia au proprietar. Au mai fost identificaţi trei câini care s-au retras într-o altă curte locuită. Doi dintre ei au fost ridicaţi de echipajele ASPA, cu acordul proprietarului aflat acasă. Cel de-al treilea, un câine microcipat înregistrat în RECS, nu a fost ridicat, deoarece proprietarul a refuzat. Verificările vor fi continuate de Serviciul Protecţia Animalelor din cadrul Poliţiei Capitalei pentru a stabili dacă aceştia se aflau în grupul câinilor veniţi de pe câmp”, relatează reprezentanții ASPA. Acesția spun că echipajele ASPA au intervenit în zonă, chiar săptămâna trecută, la sesizarea unui cetăţean care a transmis că pe domeniul public se află câini care ies din curţi. ”Când au ajuns echipajele în zona Lacul Morii a fost identificat un singur câine, care a fost ridicat. De la începutul anului și până în prezent au avut loc zece acţiuni în zona Lacul Morii, în cele mai multe dintre cazuri câinii nefiind ridicaţi, deoarece intrau pe proprietăţi private unde echipajele ASPA nu pot interveni”, mai precizează reprezentanții Autorității pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.

Ai animal, ai responsabilități!

”O femeie a fost mușcată de mai mulți câini. Sau, mai bine zis, iresponsabilitatea noastră ne rănește semenii. (…) Femeia alerga în zona respectivă. Acum e la spital. Cei de la ASPA au fost la fața locului, au reușit să ia câțiva câini, iar ceilalți au fugit în curți. Am fost de multe ori pe teren și am stat de vorbă cu oamenii despre responsabilitatea față de animale. Mulți aveau câinii la poartă, liberi pe străzi. Răspunsul pe care l-am primit a fost: Lasă-i, domnișoară, să se plimbe și ei! Cu toate că vorbim de oameni care locuiesc la curte, nu la apartament. Deci, câinii se puteau plimba bine mersi în curte. E tragic ca oamenii să fie mușcați pe străzi de câini. E tragic și primitiv. Dar, din nou, nu e vina câinilor! Să zicem că eu îmi las câinele singur pe stradă să se plimbe. Îl lași și tu. Îl lasă și el. Și tot așa. Se întâlnesc câinii noștri, formează o haită, unul dintre el se impune și devine mascul Alfa, mai apare și vreo femelă în călduri. Cum credeți că reacționează haita asta când vede un om alergând? Eu și colegii mei de la CJ Ilfov mergem des la televizor. Nu pe bani, nu pentru imagine. Ne cheamă presa datorită proiectelor frumoase pe care le facem, iar noi mergem fiindcă nu vrem să ratăm nicio ocazie să informăm și să educăm. Țineți-vă câinele în curte! Sau mergeți cu el la plimbare, în lesă, în locurile special amenajate. Sterilizați-vă animalul de companie! Va fi mai puțin teritorial, va fi mai sănătos și doar prin sterilizare reducem numărul animalelor de pe străzi. Avem câini pe străzi numai și numai din cauza noastră. Această femeie a fost astăzi mușcată numai și numai din cauza noastră. Iar noi ar trebui să băgăm capul în pământ și să conștientizăm problema. Am primit o fotografie făcută în Dobroești, Ilfov. Proprietarii celor doi câini îi lăsaseră la poartă ca să simtă și ei plăcerea. Nu, câinii nu simt plăcerea sexuală. Întrebați orice medic veterinar. Dincolo de asta, vi se pare imaginea asta demnă de o țară civilizată? Proprietarii au primit din partea polițiștilor un avertisment. Noi putem face diferența. Haideți să fim responsabili!”, scrie, pe pagina personală de Facebook, Hilde Tudora, șefa Serviciului de Protecție a Animalelor de la nivelul CJ Ilfov.
Caini în mijlocul străzii, în Dobroești
Caini în mijlocul străzii, în Dobroești