”Sănătatea e mai bună decât toate”, spun românii când vorbesc despre despre ceea ce-și doresc mai mult în viață. Iar când vorbim despre bunăstarea unei comunități, este firesc să punem înaintea tuturor lucrurilor sănătatea membrilor acesteia. Așa a gândit și edilul comunei Dascălu, singurul primar-femeie din Ilfov, când a demarat investiția în sediul unei policlinici, în localitate.

Articol apărut în nr. 413 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Proiectul a încolțit în mintea Doinei Mănăilă în urmă cu câțiva ani. Mai precis, în urmă cu trei ani. Un demers cât se poate de ambițios, având în vedere „subțirimea” bugetului comunei. Dar, așa cum o cunoaștem pe primăriță, această situație nu a fost în stare să o descurajeze. Cu multă chibzuială, ea a reușit să găsească banii necesari să ducă la bun sfârșit acest proiect de suflet al său. Pentru că, da, fondurile au venit din firavul buget al comunei! Acum, în anul 2018, primărița se poate mândri cu una dintre cele mai frumoase policlinici din județ.

Un centru medical de top

„Am încercat să obțin fonduri din alte surse, dar am întâmpinat foarte multe piedici. Așa că mi-am luat inima în dinți și am demarat proiectul pe cont propriu. De aceea, am realizat totul în trei etape, că nu am avut bani suficienți. Mi-am dorit foarte mult această policlinică pentru oamenii din comună, care erau obligați să bată multe drumuri pentru a ajunge la cabinetele de specialitate de care aveau nevoie. Nu mai vreau să aud că locuitorii din Dascălu sunt obligați să apeleze la centre medicale din afara comunei!”, ne-a spus Doina Mănăilă.

Clădirea ­noii poli­clinici a fost dată în func­țiune de curând. Ea adă­postește o farmacie și 8 cabinete medicale, dintre care într-unul își des­fășoară activitatea dr. Doi­na Majthenyi. Mai mult, primăria a asigurat și un minimum necesar de dotări, cum ar fi mobilier specific, masă ginecologică, scaun de stomatologie, electrocardiograf etc., iar fondurile (260.000 de lei) pentru dotări au fost obținute de la Ministerul Dezvoltării.

Odată proiectul finalizat, a fost organizată o licitație pentru închirierea spațiilor din policlinică. Licitația a fost câștigată de o companie medicală din Capitală, „SC Milenium Diagnostic”, care are contract și cu Casa de Asigurări de Sănătate. „Este vorba de o firmă familiarizată cu Dascălu, deoarece, de circa 3 ani de zile, se ocupă cu recoltarea de sânge pentru analize medicale, în comună. De altfel, a fost și singurul participant la licitație. Astfel, le-am propus să stabilească, împreună cu medicul de familie, structura specializărilor medicale care vor funcționa aici: medicină internă, oftalmologie, ginecologie, cardiologie, stomatologie ș.a.m.d. Așadar, nu mai este mult și policlinica va începe să funcționeze la întreaga capacitate”, ­ne-a explicat primărița, ­care ne-a invitat să vizităm această investiție.

Aici am întâlnit-o și pe dr. Doina Majthenyi, medic de familie, aflată în programul de consultații. Dr. Majthenyi ne-a mărturisit că își desfășoară activitatea în comuna Dascălu încă din anul 1983 și este foarte mulțumită de condițiile create de primărie, de cabinetul modern și confortabil pus la dispoziție, care nu se compară cu vechiul sediu aflat până de curând în vechea clădire a primăriei, care a fost demolată pentru că nu mai oferea condiții corespunzătoare pentru activitatea medicală.

Extindere de rețea electrică, în cartierul de tineri

Un alt demers al edililului din Dascălu constă în extinderea rețelei de alimentare cu energie electrică, pe o lungime de 7 kilometri, în zona în care se află terenurile concesionate tinerilor sub 35 de ani, în ultimii 6 ani, potrivit Legii nr. 50. „Avem un contract cu ENEL, pentru realizarea acestei extinderi, care va fi realizată cu cablaj subteran, o obligație a companiei de electricitate cerută de ANRE. Primăria va investi 800.000 de lei, iar ENEL – 600.000 de lei”, ne-a precizat Doina Mănăilă.