Camera de Comerț județeană trage un semnal de alarmă

Camera de Comerț Ilfov este una dintre cele mai active organizații de acest gen din țară, având în vedere numărul mare de firme și companii care funcționează pe teritoriul județului. Președintele acestei camere de comerț, Dan Dumitru, spune însă că, în ultima perioadă, investitorii din județ se confruntă cu o serie de greutăți legate de politicile fiscale ale Executivului, dar și cu lipsa forței de muncă calificată.

Articol apărut în nr. 399 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Am aflat toate acestea în urma unei vizite la sediul acestei organizații, unde fuseserăm invitați de președintele Camerei pentru a ne vorbi despre activitatea desfășurată aici. A fost o discuție pe cât de interesantă, pe atât de generatoare de întrebări cu privire la direcția în care se îndreaptă economia României.

Dan Dumitru a început prin a ne prezenta care este menirea unei camere de comerț și ce ac­tivități desfășoară Camera de Comerț Ilfov.

Cea mai „tânără” cameră de comerț din România

Am aflat, astfel, că aces­te camerele de comerț sunt organizații auto­nome, neguvernamentale, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, create în scopul de a reprezenta, apăra și susține interesele membrilor lor și ale comunității de afaceri în raport cu autoritățile publice și cu organismele din țară și din străinătate. Astfel, camerele de comerț pot organiza târguri, expoziții, misiuni economice în străinătate, oferă informații despre mediul de afaceri local, național și mondial.

„Putem spune că o cameră de comerț este cel mai mare «brand» din lume. Nu există un loc pe planeta Pământ în care să nu existe o cameră de comerț! Totodată, camerele de comerț își pot deschide sucursale în orice colț al lumii.

Camera de Comerț Ilfov este cea mai «tânără» din România. Ea a fost înființată prin hotărâre de guvern în august 1998 și a început să funcționeze în 1999. Noi suntem abilitați să obținem autorizațiile de funcționare pentru societățile comerciale. Prin urmare, putem să luăm investitorul din aeroport, facem toate demersurile care se impun, iar în 5-6 zile firma este înființată, cu toate autorizațiile necesare. Avem relații foarte bune cu multe societăți de consultanță, financiară, juridică sau pentru forța de muncă” ne-a explicat președintele Camerei de Comerț Ilfov, Dan Dumitru.

Oamenii de afaceri care sunt membri ai Camerei de Comerț Ilfov beneficiază, în schimbul unei cotizații de 500 de lei pe an, de unele facilități, cum ar fi taxe mai mici la târguri și expoziții, reduceri de 20% din valoare taxelor pentru diferite certificate care le sunt eliberate de Cameră (certificatul de origine, certificatul de forță majoră). De asemenea instituția poate oferi informații privitoare la domeniul de activitate ale unor firme atât din țară cât și din străinătate, precum și date de contact, atunci când o societate este interesată de un anumit produs sau servicii oferite de companiile respective.

O politică fiscală dăunătoare bunului mers al economiei

Președintele Camerei de Comerț Ilfov spune că mediul de afaceri din Ilfov, dar și din întreaga țară, este nemulțumit de faptul că politica fiscală în România este instabilă, fluctuantă și lipsită de predictibilitate, motiv pentru care mulți investitori străini renunță la afacerea din România, o închid și părăsesc țara noastră. Ei critică o serie de măsuri luate de pe o zi pe alta, printre care se numără și impozitul pe cifra de afaceri sau creșterea, nesustenabilă pentru antreprenori, a salariului minim pe economie.

„Oamenii de afaceri sunt nemulțumiți de Codul Fiscal, în principal de Legea salarizării și de trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Vă dau exemplu un caz concret:  un producător de semințe de porumb semnează un contract de livrare cu un beneficiar, pentru anul viitor, la un anumit preț. Dar, peste noapte, se trezește că i se impune un salariu minim pentru angajați mult mai mare. Acest lucru îi dă toate calculele peste cap, pentru că el calculase prețul având în vedere un volum mai mic de cheltuieli cu angajații. Astfel, va ieși în pierdere, pentru că el calculase costurile de producție și implicit prețul pe baza unor cheltuieli mai ­mici.  În această situație va fi nevoit să găsească soluții pentru a acoperi aceste pierderi. De aici, concedieri de personal și restrângerea activității sau chiar închiderea firmei! Concret, respectivul întreprinzător producea 2.000 de TIR-uri pe an, acum doar 500! Așadar, ce facem? Nu ne distrugem astfel economia? În aceste condiții, statul de unde mai încasează taxe, impozite, TVA?!? Efectele sunt dezastruoase. A scăzut deja numărul de investitori! Dacă acum nu semeni, ce vei recolta?”, se întreabă președintele Dan Dumitru.

Lipsa personalului calificat, o mare problemă în economia românească

El a mai subliniat și faptul că mediul de afaceri se plânge și de lipsa forței de muncă calificată. „Camera de Comerț Ilfov încearcă, de un an și jumătate – 2 ani, să alcătuiască două clase de învățământ profesional pentru mecanizatori agricoli – tractoriști, și nu găsim. Acum tractorul nu mai este ce era. Are aer condiționat, computer de bord pe care dacă-l programezi, tractorul execută automat toate comenzile. Tot așa, în privința vânzătorilor calificați, cu școală de 2 ani de zile. Avem doar la Buftea vreo 12-13 copii, dar nu ajungem să strângem măcar 20. E strigător la cer! De asemenea, s-au dezvoltat foarte multe service-uri auto în Ilfov dar, în curând, multe se vor închide din lipsă de mecanici și de electricieni auto. De aceea noi încercăm să lansăm un program în sistemul cameral atât în privința învățământului dual, cât și cel profesional. Dar întreprinzătorii nu au capacitatea financiară să susțină un astfel de sistem, cum a făcut compania Mercedes în județul Alba, la Sebeș, sau compania Bosch, la Brașov. Trebuie să susții financiar infrastructura școlară, să plătești profesorii de specialitate, lăsând la o parte faptul că nu mai găsești astfel de profesori, să dotezi laboratoare și ateliere, să asiguri burse pentru elevi, să le asiguri transportul etc. Iar pentru o școală profesională îți trebuie și internat, cantină, de aceea noi am dori ca și Ministerul Educației să contribuie financiar la susținerea acestui sistem. Noi reușiserăm să găsim întreprinzătorii care, prin asociere, să poată finanța un astfel de sistem de învățământ pro­fesional, dar totul s-a blocat la Ministerul Educației. Eu, prin sistemul cameral puteam să iau întreprinzători și din județele limitrofe, Giurgiu și Dâmbovița”, a afirmat Dan Dumitru.