Din cele mai vechi timpuri, Floriile, sărbătoarea care vesteşte Învierea Domnului este încununată de foarte multe obiceiuri şi tradiţii. Gospodarii din toate regiunile ţării, încă mai păstrează datina străbună şi o duc mai departe, din generaţie în generaţie. Prezentăm şi noi, în cele ce urmează, o mică parte din tradiţiile de Florii!

 

Salcia sfinţită aduce ursitul în vis

La noapte, fetele nemăritate care pun sub pernă salcie sfinţită au toate şansele să afle cu cine se vor căsători. Se crede că după acest ritual,  ursitul le apare în vis.

Busuiocul face părul frumos

În anumite zone ale ţării, astăzi, după ce se vine de la biserică, fetele fierb busuiocul sfinţit de preot. Cu această soluţie preparată se spală pe cap ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Dacă rămâne o anumită cantitate din fiertură, aceasta se toarnă la rădăcina unui copac plin de flori, în speranţa că băieţii se vor uita după ele ca după un pom înflorit.

Rămurelele de salcie au puteri tămăduitoare

Se crede că persoanele care au dureri de spate şi îşi încing mijlocul cu crenguţe sfinţite de salcie, scapă de chinul durerilor. Salcia binecuvântată şi împărţită de preot în biserică este recunoscută pentru proprietatea ei de a vindeca durerile de spate. Se spune chiar că are puterea de a tămădui şi muşcătura de şarpe. Cei care se spală pe faţă cu mâţişorii de pe ramura de salcie, vor fi mai sănătoşi şi vor învinge mai uşor bolile grele.

Păstrată la icoane, salcia protejează casa şi familia de spiritele rele

Salcia luată astăzi de la preot trebuie se păstrează la icoane, la uşi, geamuri sau porţi pentru protecţie. Acestea simbolizează viaţa. În consecinţă, ele apără de boli, protejează gospodăria şi întreaga familie de duhurile rele, de necazuri şi suferinţe grele. Se spune că la vremea rea, salcia luată de la icoană şi scoasă în grădină împrăştie norii, alungă grindina şi opreşte furtunile devastatoare. Dacă sunt aşezate în mijlocul casei, ramurile sfinţite o apără de trăsnete.

Floriile îndeplinesc dorinţele

Cei ce merg astăzi la biserică, se împărtăşesc şi îşi pun o dorinţă, se vor bucura de împlinirea dorinţei mai repede decât în oricare altă zi. Florile de câmp adunate astăzi se pot păstra până la Paşti când vor fi folosite pentru încondeierea ouălor.