Parte din „Cununa de diamante” a Ilfovului

La 35 de kilometri nord est de Capitală, între Valea Cociovaliştei şi Valea Vlăsiei stă ascuns de ochii privitorilor unul dintre diamantele judeţului Ilfov, pe bună dreptate caracterizat aşa de Societatea de Geografie, filiala judeţului Ilfov. Este vorba despre Observatorul Geomagnetic Naţional Şurlari

Amplasare cu tâlc între două fire de apă

Aşa cum a explicat dr. Laurenţiu Asimopolos, cercetător şef şi director al Observatorului, locul între cele două fire a fost ales cu bună intenţie în 1943 când a fost înfiinţat: cele două cursuri de apă elimină perturbaţiile magnetice cauzate de curenţi. Mai mult, laboratoarele amagnetice sunt în centrul unui teren de 3,6 ha şi, astfel, este redus la minimum efectul perturbator al gardului metalic care delimitează zona şi al celorlalte clădiri. Locul a fost ales după studii îndelungate întreprinse de geologul şi geofizicianul român Mircea Socolescu.

Observator de interes naţional

Declarat în 2004 instituţie de interes naţional şi în 1998 Observator Geomagnetic Planetar, Observatorul de la Şurlari face parte din cadul celui mai vast program mondial care se desfăşoară în domeniul geomagnetismului, Intermagnet. Concret, măsurătorile de la Şurlari adună date geomagnetice care contribuie la punerea în evidenţă a unor perturbaţii locale în legătură cu structura geologică a teritoriului României. Şi acesta este motivul pentru care, din 1999, Observatorul de la Şurlari a devenit colaborator permanent al programului OERSTED de supraveghere sate­litară a câmpului geomagnetic.

Ce se întâmplă la Şurlari?

În laboratorul de măsurători absolute şi în cel subteran se înregistrează continuu şi pe termen lung variaţiile câmplui magnetic terestru şi, datele adunate de echipa de cercetători sunt trimise în străinătate pentru înregistrări.

Dr. Laurenţiu Asimopolos a explicat că echipamentele geofizice existente la Observatorul de la Şurlari sunt de nivel mondial şi sunt agreate şi recomandate de comunitatea ştiinţifică, mai exact de IAGA – Asociaţia Internaţională a Geomagnetismului şi Aeronomiei.

Pilonul geodezic central

Amplasat în 1943, pilonul geodezic central este staţia de referinţă pentru măsurătorile din reţeaua geomagnetică naţională. 

Importanţa pilonului este dată de chiar definiţia geodeziei, ramură a matematicii aplicate care determină, prin observaţii şi măsurători, poziţia exactă a punctelor, figurilor şi ariilor unor porţiuni mari din suprafaţa terestră, determină forma şi dimensiunile Pământului şi variaţiile gravitaţiei terestre.

De vizitat neapărat!

O lume minunată se va deschide oricui trece pragul Observatorului de la Şurlari şi vacanţa mare, odată sosită, este şi un bun prilej pentru ca elevii pasionaţi de fizică, geografie şi alte ştiinţe să descopere la Şurlari cum se mişcă, respiră sau doarme Pământul.