Slujbele vor fi oficiate în aer liber, se va purta mască şi se va păstra distanțarea fizică
Începând cu data de 15 mai, credincioşii pot merge din nou la biserică. Lăcaşele de cult îşi redeschid porţile pentru rugători, cu precauţiile de rigoare, în vederea protecţiei acestora. Astfel, în incinta bisericii, atât enoriaşii cât şi personalul, vor purta mască ce le va acoperi gura şi nasul şi îşi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool, care va fi pus la dispoziţie la intrare. Mai mult, la intrarea în lăcaşul de cult se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie cum ar fi tuse, strănut sau rinoree. De asemenea, credincioşii vor găsi la loc vizibil anunţuri scrise privind regulile de distanţare fizică şi cele de acces în lăcaş. Accesul în biserică va fi limitat, cu păstrarea unei distanţe de 8 metri pătraţi între rugători.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 498, ediția print
Reamintim că bisericile au fost închise prin Ordonanța Militară 2 privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată pe 22 martie în Monitorul Oficial, care specifica faptul că „se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești/religioși fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online“. De atunci, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și toate celelalte slujbe fără participarea credincioșilor, ceremoniile fiind transmise online și în media locală sau națională. De altfel, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a explicat pentru Agerpres.ro că normalizarea vieții sociale înseamnă și revenirea oamenilor, cu respectarea măsurilor de protecție, „la exercitarea dreptului lor fundamental la viața religioasă publică, adică în lăcașurile de cult“.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române: „Normalitatea include și spiritualitatea“
„Biserica Ortodoxă Română, ca și celelalte culte religioase din România, face demersuri firești și riguros argumentate pe lângă autoritățile statului pentru a găsi împreună căile raționale de întoarcere graduală, precaută, dar grabnică, la starea de normalitate, stare care nu include doar o dimensiune materială, ci și una spirituală. Normalizarea vieții sociale înseamnă, așadar, în mod evident, și revenirea oamenilor, cu respectarea măsurilor de protecție necesare, la exercitarea dreptului lor fundamental la viața religioasă publică, adică în lăcașurile de cult“, spune Vasile Bănescu.
Revenirea la biserică a credincioșilor, susținută și de președintele Academiei Române
Redeschiderea bisericilor a fost susținută și de președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care, încă de săptămâna trecută, a transmis pe pagina sa de Facebook un mesaj intitulat „Biserica în vremuri de restricții”. Astfel, academicianul a menționat încă de atunci că „în contextul în care se vor redeschide unele spații (din interior și din natură), bisericile și cimitirele nu ar trebui uitate de autorități. Lăcașurile de cult nu creează premisele unor primejdii mai mari decât magazinele, mijloacele de transport în comun, hotelurile, parcurile sau terenurile de joacă pentru copii“. În opinia președintelui Academiei Române, într-o primă etapă, bisericile ar trebui redeschise nu pentru slujbe și comemorări publice, ci pentru perindări individuale. Mai mult, academicianul consideră că această măsură, de redeschidere a bisericilor și a cimitirelor, va ajuta românii pentru a lupta mai eficient cu virusul care a schimbat o lume întreagă. Iată mesajul lui Ioan-Aurel Pop, transmis autorităților!
- Permisiunea de intrare, pe fondul regulilor în vigoare, în biserici și cimitire ar fi și un factor de alinare sufletească, de speranță și încredere;
- Reintrarea românilor în biserici ar spori și eficiența luptei contra acestei teribile molime, care ne-a schimbat traiul, care a luat viața unora dintre semenii noștri și care, cu tot spiritul ei malefic, ne-a învățat să fim mai buni;
- Un om mulțumit sufletește și împăcat cu Dumnezeu este mai puternic în fața primejdiei îmbolnăvirii, a amenințării bolii. El poate învinge mai ușor teama de boală și chiar boala;
- Orice individ fortificat sufletește întărește și forța fizică și morală a comunități“, a menționat președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop în mesajul său.