Pantelimon

Miercurea trecută, pe 5 noiembrie, am fost invitați de Primăria Pantelimon să participăm la o conferință de presă legată de demararea proiectului de consolidare, reabilitare și extindere a Școlii gimnaziale nr. 1, din Pantelimon. Cu acest prilej, ni s-a oferit ocazia de a participa la o ședință fulger a Consiliului Local, unde au fost adoptate, în unanimitate, alte două hotărâri privitoare la asfaltarea străzilor din oraș.

Unii cetățeni ai Pantelimonului s-ar putea să nu fie de acord cu titlul de mai sus. Pe aceștia, însă, eu îi situez fie în categoria celor nerăbdători, fie în cea a cârcotașilor cu orice preț, veșnic nemulțumiți, cărora le „pute” orice. Din păcate, ultima categorie este destul de bine reprezentată și în Pantelimon. Acum câteva săptămâni, am primit la redacție un telefon. La capătul celălalt al firului, o doamnă, pe un ton răstit, a început să vitupereze împotriva primarului Marian Ivan, care, pasămite, ar fi un nemernic care nu vrea să-i asfalteze strada și care nu a făcut și nu face nimic pentru comunitate. Nu am reușit să port o discuție civilizată cu respectiva doamnă, care, printre altele, ne reproșa că îl ridicăm în ­slăvi pe primarul Ivan. Din păcate pentru interlocutoarea mea, care începuse să se sufoce, literalmente, răcnind-și reproșurile la adresa primarului, realitatea o contrazice. Un argument în acest sens îl consti­tuie și hotărârile adoptate în ședința de Consiliu la care am asistat, dar și nenumăratele proiecte care au prins viață, în ultimii ani, în Pantelimon.

Pentru că tot „nu a făcut nimic”, Primăria mai reabilitează niște străzi

Ședința CL Pantelimon, cum vă spuneam, a avut pe ordinea de zi două hotărâri. Una cu privire la „aprobarea indicatorilor tehnico-economici” pentru obiectivul „reabilitare parte carosabilă și trotuare”, ale străzilor Tractorului, Constantin Brâncoveanu, Răsăritului și Mircea Eliade, iar cea de-a doua, referitoare la aprobarea „cheltuielilor eligibile și a celor neeligibile”, pentru același obiectiv. Ambele hotărâri au fost votate de toți consilierii și urmează ca proiectul să fie dus la bun sfârșit. Scurt, cuprinzător și la obiect.

Un proiect pentru următorii 60 de ani

 Aceasta este durata economică de viață a proiectului intitulat „Consolidare, reabilitare și extindere Școala cu clasele I-VIII nr.1, orașul Pantelimon, județul Ilfov”. În spatele acestor cuvinte seci, de „lemn”, se ascunde o investiție făcută să dureze peste decenii, o investiție pentru aproape opt generații de elevi, care vor păși pe treptele acestei unități de învățământ. Închipuiți-vă cum elevii care sunt acum în clasele primare, peste 60 de ani, își vor însoți, la rândul lor, nepoții la școala reabilitată la inițiativa primarului Marian Ivan și a Consiliului local în anii 2014-2015, pentru a descifra tainele scrisului și cititului.  Iar cele două clădiri vor dăinui, trainic, ca un lucru bine făcut, datorită gospodarilor  urbei, care s-au gândit la viitorul copiilor, copiilor, copiilor lor. 

Toate acestea le-am văzut, într-o fracțiune de secundă, atunci când primarul Ivan le-a făcut o descriere succintă a proiectului celor aflați la conferința de presă. Ți-l prezentăm și ție, ”cetitorule”, spre a lua aminte asupra lui. 

În noile clase și laboratoare vor învăța 2.000 de elevi

Așadar, voi trece peste frazele „lemnoase” și-ți voi spune că acest demers a fost făcut pentru ca elevii din Pantelimon să aibă parte de condiții mai bune de învățământ, prin realizarea unor spații cu funcțiuni de laboratoare și cabinete, un învățământ de calitate, modern, eficient și inovator, într-o instituție de nivel european. Pentru aceasta, cele două corpuri de clădire ale școlii, cel din str. Mioriței (A) și cel din Biruinței (B) vor fi mansardate. În spațiul suplimentar, de 755 mp, astfel obținut în corpul A, vor fi „găzduite” 5 săli de clasă, 3 laboratoare, 2 anexe (una de laborator) și grupuri sanitare pentru fete și băieți.  În corpul B, în spațiul de 613 mp vor fi amenajate 7 săli de clasă, 2 anexe, 2 grupuri sanitare (fete-băieți), unul pentru cadrele didactice, 1 birou și un cabinet pentru director. În felul acesta, dacă acum cei 1.870 de elevi care învață acum aici ocupă 100% din spațiul existent, începând din 2015, școala va putea primi 2.000 de elevi, care vor ocupa doar 60% din spațiu. Printre aceștia se vor număra și 215 elevi aparținând unor grupuri de populație dezavantajată. Mai mult, în urma reabilitării termice, se vor putea realiza, anual, economii de energie de peste 340 de MWh pe an. Realizarea tuturor acestor proiecte a început pe 10 octombrie 2014 și, după 8 luni, pe 8.06.2015, totul va fi predat, „la cheie”. Toate aceste investiții au fost finanțate din fonduri europene. Astfel, valoarea proiectului este de aproape 13,2 milioane de lei, din care peste 10,2 milioane de lei reprezintă aportul UE, la suma totală contribuind și Guvernul României, cu peste 1,57 milioane de lei, dar și Primăria, cu mai mult de 1,35 milioane de lei.


Directorul școlii: „Este un lucru extraordinar!”

Așa cum ne-a spus și directoarea școlii, doamna profesoară  Corina Păun, sacrificiile pe care le fac acum cei 1.870 de elevi și 66 de cadre didactice, învățând în 3 schimburi și înghesuindu-se în sălile de clasă și laboratoare, pentru a face loc constructorilor, vor fi pe deplin răsplătite, în viitorul foarte apropiat. „Pentru noi este un lucru extraordinar, pentru că școala a fost construită în 1973, iar de atunci s-au făcut doar igienizări și unele reparații. În urma acestui proiect, spațiile vor fi extinse și modernizate la standarde europene, iar dotarea va fi pe măsură. Vom avea, de asemenea mai multe spații pentru activitățile extrașcolare și vom putea învăța în două schimburi. Trebuie să le mulțumim pentru aceasta domnului primar și consilierilor locali care au susținut acest proiect”, ne-a declarat doamna directoare.

Marian Ivan, despre proiect

Primarul din Pantelimon, după prezentarea proiectului, a făcut un scurt istoric al acestuia. Am aflat că acesta a fost conceput în anul 2009, când a fost și depus pentru a fi aprobat. Dar lucrurile au trenat nepermis de mult, astfel că de-abia în acest an s-au primit fondurile necesare. „Așteptam de mult acești bani. Bani care ne-au fost dați de guvernul actual, la insistențele mele, ale consilierilor, în urma nenumăratelor discuții, pentru că, asta e, în România trebuie să porți discuții interminabile, pentru a obține ceva. Aceste discuții s-au dovedit constructive, până la urmă. Cert este că acest guvern, inițial al USL, în 2012, a fost deschis către proiectele de orice tip. Și iată, am fost ajutați. Noi, care am candidat, în 2012, pe listele USL am făcut anumite promisiuni cetățenilor acestui oraș, pe care trebuia să le respectăm, indiferent de culoarea politică actuală. Iar guvernul actual ne-a sprijinit. Pe mine nu mă interesează culoarea politică, mă interesează să-mi țin promisiunile față de oamenii care m-au ales. Este o rușine pentru PNL că nu a știut să-i țină aproape pe cei care au muncit pentru el și au făcut lucruri bune pentru orașul nostru”, a arătat Marian Ivan.