Blândă și iertătoare, demnă și slăvită, veșnic rugătoare, Maica Domnului a „poposit”, pentru o zi, în mijlocul angajaților și pasagerilor Aeroportului Otopeni. Icoana Maicii Domnului, Iordănița, salvată de la biserica schitului românesc de pe malul râului Iordan, a fost adusă în România, pentru prima dată.

Vezi şi varianta PDF a articolului publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 342!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/03/15_bun.pdf

În ziua celor 40 de mucenici, la Otopeni, s-a mai scris o filă din istoria religiei și a credinței creștine ortodoxe. Vizitatorii, angajații Aeroportului Internațional Henri Coandă și toți localnicii care poartă credința în suflet și-au putut pleca genunchii inimii înaintea Născătoarei de Dumnezeu. După un periplu pe la bisericile din Capitală, icoana făcătoare de minuni a lumii, Iordănița, cea care o înfățișează pe Maica Domnului cu Pruncul Sfânt și care a fost adusă de la locul istoric al Botezului Domnului Iisus Hristos, a fost așezată la loc de cinste și dată spre închinăciunea credincioșilor, în capela aeroportului.  

„Cea mai mare minune este aceea că a venit prima dată în România. Este prezentă aici cu prilejul Duminicii Ortodoxiei (n.r. – prima duminică din Postul Paștelui, celebrată anul acesta pe 5 martie) dar sărbătoarea a continuat pentru că au fost și credincioși din alte sectoare și zone ale regiunii București-Ilfov. Aici am venit special pentru angajații aeroportului și pentru localnicii din Otopeni. O altă mare minune o reprezintă faptul că a fost salvată după ce biserica în care era adăpostită a fost afectată de bombardamente. Este icoana la care se ruga Sfântul Ioan Iacob Românul, primul sfânt român trecut oficial în Calendarul Patriarhiei Ierusalimului. Credincioșii au avut acum ocazia să se închine la această icoană la care plângea și se ruga acest sfânt, mare iubitor și mărturisitor de Dumnezeu”, ne-a spus Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan.

Anca Dan, angajat în cadrul Aeroportului Otopeni: „Cred în puterea făcătoare de minuni a icoanei, iar dacă nu era adusă aici, nu ajungeam niciodată la ea”

„Când m-am aplecat în fața icoanei, am avut un sentiment de bucurie care mi-a adus o ușurare sufletească extraordinară. M-am rugat în special pentru sănătatea mea și a familiei mele. Dar am rugat-o pe Maica Domnului să-mi ușureze și necazurile vieții și să mă ajute să mă port cu dreptate și înțelepciune cu toată lumea. Cred în puterea făcătoare de minuni a Icoanei Maicii Domnului, Iordănița. Mă bucur mult că preoții au adus icoana aici, pentru că eu nu am posibilitate să merg la Ierusalim și nici nu cred că voi ajunge vreodată acolo”, ne-a mărturisit Anca Dan, unul dintre angajații Aeroportului Otopeni care s-a împărtășit cu bucuria și harul Maicii Domnului în acest pelerinaj.

„Icoana a fost adusă în România, de la Așe­zământul Românesc de la Ierusalim, pe 1 Martie. A fost purtată în procesiune pe străzile din zona Bisericii Icoanei și adusă în pelerinaj la mai multe biserici din București. La noi a venit în această dimineață, de la Patriarhia Română. A fost adusă aici, la capela Aeroportului Internațional ”Henri Coandă” din Oto­­peni, în semn de mulțumire și recunoștință din partea Patriarhiei Române pentru buna colaborare cu autoritățile acestei instituții. Icoana va fi lăsată spre închinarea credincioșilor până la ultimul rugător care va intra în lăcașul de cult. Mâine dimineață (10 martie n.r.), va pleca spre Locurile Sfinte, de unde a și venit”, ne-a explicat părintele Costel Dinu, parohul Capelei Aeroportului Otopeni.

„Cu binecuvântarea Prea­fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la capela cu hramul Sfântului Prooroc Ilie, a poposit Icoana Maicii Domnului Iordănița, ca semn de binecuvântare pentru angajații Aeroportului ”Henri Coandă” și pentru credincioșii din zona Otopeni care nu au reușit să ajungă la pelerinajul de la Parohia Icoanei din București (n.r. – care a avut loc duminică, 5 martie). Aeroportul este un popas în călătoriile oamenilor, iar capela este locul de rugăciune al angajaților dar și al călătorilor. Biserica Ortodoxă Română se roagă permanent pentru cei ce călătoresc pe ape, în aer și pe uscat ca Dumnezeu să le trimită înger călăuzitor să ajungă cu bine la destinație, dând slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile. Simțim prezența acestei icoane ca pe o binecuvântare a lui Dumnezeu venită de la Locurile Sfinte, pentru că nu toți creștinii au posibilitate să viziteze Locurile Sfinte”, ne-a spus părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord.

Fascinanta poveste a icoanei care ocrotește pelerinii ajunși în Iordan  

Timp de 30 de ani, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, Iordănița, s-a aflat în biserica Schitului Românesc de pe malul Râului Iordan, ridicat de Patriarhia Română în anul 1935 în regiunea Qasr al-Yahud, în locul în care a avut loc Botezul Domnului. A fost ferecată în argint și dăruită bisericii românești de Gheorghe Petra, Dumitru Vasile și Stelian Ionescu, în anul 1939. În fața acestei icoane se ruga Sfântul Ioan Iacob Românul, în vremea în care conducea Schitul Românesc de la Iordan. De a lungul timpului, icoana a ascultat rugăciunile pelerinilor români și a înfăptuit multe minuni. Întărirea oamenilor în momente grele din viață, îndestularea săracilor și ocrotirea celor aflați în fața unor dezastre naturale și vindecări ale unor boli considerate incurabile, sunt doar câteva dintre miracolele puse pe seama rugăciunii rostite de credincioși în fața icoanei. În timpul războiului, în anii 1967-1970, biserica românească a fost bombardată. Turla centrală a căzut, iar pereții au fost găuriți de bombe. Atunci călugării au plecat, iar schitul a rămas pustiu. Anumite obiecte sfinte au fost salvate și duse la Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim. Printre ele s-a aflat și această icoană a Maicii Domnului, Ior­dă­nița. Acum icoana este așezată într-un baldachin, în pridvorul bisericii Așezământului Românesc din Ierusalim. Aceasta este împodobită cu trei candele mari de argint, executate în Atelierele Patriarhiei Române din București.