Orice pacient din România care are calitatea de asigurat la sănătate și suferă de o boală cardiovasculară care necesită intervenție chirurgicală poate fi operat gratis și la Sibiu, chiar dacă nu constituie o urgență medicală. Pacientul va plăti doar spitalizarea, nu și operația.

 

Clinica Polisano din Sibiu se alătură unităților medicale din București, Timișoara, Iași, Târgu-Mureș, Cluj-Napoca și Constanța unde pacienții cardiovasculari pot fi operați fără să fie nevoiți să achite costurile exorbitante ale intervențiilor chirurgicale. Un bărbat de 57 de ani a fost deja operat cu succes în clinica de la Sibiu. Bolnavul a fost scutit de plata a cel puțin 7.000 de euro, bani pe care îi va deconta Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Doar adulții pot beneficia de aceste intervenții

„Practic, după câțiva ani de demersuri și de eforturi, am reușit să creăm în Sibiu un centru de boli cardiovasculare, unde procedurile sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Este foarte important, deoarece bolile cardiovasculare sunt cauza de mortalitate numărul unu în România”, explică dr. Victor Costache, chirurgul care efectuează aceste intervenții, citat de Agerpres.ro. Deocamdată, la clinica din Sibiu pot fi operați doar adulți, nu și copii. De asemenea, nu pot fi operați nici pacienții care reprezintă urgențe medicale. Potrivit specialiștilor, până la sfârșitul anului, la spitalul din Sibiu se pot face intervenții cardiovasculare decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, în limita a 2,1 milioane de lei. La spitalul privat din Sibiu s-au făcut mii de operații în patru ani de zile, în centrul de boli cardiovasculare, rata de mortalitate fiind de unu la sută, susține chirurgul Victor Costache. În medie, o operație aici costă 5.000 – 6.000 de euro, care de acum înainte se poate face gratis.