Anunțul Ministerului de Interne, potrivit căruia legea funcționalității cardului de sănătate ar urma să fie modificată și supusă dezbaterii publice, nemulțumește bolnavii cronic.

Asociațiile de pacienți nu acceptă desființarea cardului de sănătate.  Ei spun că documentul s-a dovedit a fi extrem de eficient prin economiile importante pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate le-a făcut în cei doi ani de obligativitate.

Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România:  „Lipsa cardului ne va pune din nou pe drumuri”

„Clar, noi suntem împotriva desființării acestui card. Lipsa acestui card ne va pune din nou pe drumuri. Pacienții vor fi puși într-o continuă cursă după adeverințe, după una, alta. Pe deasupra, cine va răspunde de sacul de bani care a fost investit pentru acest program și aruncat ulterior pe apa sâmbetei”, a declarat, pentru Agerpres, Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România.

Cardul de sănătate ar urma să fie înlocuit cu un certificat digital emis de MAI

Dacă legea cardului ar fi modificată și pusă în aplicare, pacienții ar beneficia de servicii medicale în baza altui document eliberat de Ministerul Administrației și Internelor. Iată ce ar implica noua reglementare! „Prin proiect se propune modificarea conceptului anterior privind conținutul de date al cărții electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informațiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, „funcționalitatea” de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de Ministerul Administrației și Internelor, înscris în cip. Cardul național de sănătate își încetează valabilitatea la data la care titularului i s-a eliberat o carte electronică de identitate”, se arată în documentul MAI.