Trabantul și-a unit din nou admiratorii la cea de-a 4-a ediție, la Buftea, dovedind încă o dată că pasiunea pentru aceste maşini nu are limită de vârstă.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.515

Pasionații de automobilism cu mica maşină germană spun că Trabantul este mai mult decât un automobil: este o legendă pe patru roţi. Cum spun organizatorii, sumele investite de proprietari în restaurare se apropie uneori de preţul unui autoturism modern, dar satisfacția este pe măsură. În multe cazuri, au fost create adevărate bijuterii, cu performanţe tehnice mult peste cele originale.

Evenimentul din acest an, organizat cu sprijinul Primăriei orașului Buftea, a reunit 51 de automobile, conduse de trabantiști pasionaţi din toată ţara, sosiţi în Ilfov cu familii şi prieteni. Programul celor trei zile de eveniment a început pe 4 septembrie, la Baza 0, la Buftea, un loc aparte unde cazarea se face numai la cort sau rulotă, poți să pescuiești, să faci grătar, cu muzică și bună dispoziție.

Imnul unei mașini istorice

Parada efectivă s-a desfă­șurat sâmbătă, când trabantiștii au avut parte de un program surpriză, o vizită memorabilă prin Ilfov. Primul popas a fost la ”Laguna Verde”, un loc apreciat mai ales de copiii care au încălecat pe cai şi ponei, iar pentru cei mari, un prilej de relaxare și socializare. “Paradisul Verde”, din Corbeanca, a fost al doilea popas, prilej de ospeție și relaxare, pe domeniul lui Cristian Ţânţăreanu, la restaurantul “Trattoria Paradisul Verde”. Voie bună, veselie și bucuria de a descoperi o mașină istorică. Ca de obicei, parada s-a terminat în Piața Mihai Eminescu din faţa Primăriei Buftea, cu o festivitate în cadrul căruia a fost lansat și ”Imnul trabantiștilor” și au fost împărțite diplome semnate de primarul Gheorghe Pistol și reprezentantul organizatorilor Cornel Radu. Toate poveștile și conversațiile au fost presărate cu felicitări și bună-dispoziție.

Sute de bufteni s-au perindat la acest Expo Auto Show, ţinut în aer liber, dominat de culoare, design și pasiune. Am văzut un public curios, fascinat de cochetele bijuterii pe roți, și proprietari mândri și dornici să ofere cât mai multe explicații și informații despre „bolidul” – simbol.

Evenimentul s-a încheiat duminică, tot la Baza 0, la o cafeluță, iarbă verde, cu multe impresii, sugestii, glume nenumărate, fotografii și la bună vedere Buftea 2020.

Cornel Radu, organizator din partea Clubului Trabantiştilor şi membru în Consiliul de conducere al Clubului Vehiculelor de Epocă, ne-a declarat că, în ciuda pandemiei de coronavirus, s-au înscris foarte mulți participanți. ”Respectăm normele, avem măști, s-au luat declarații pe proprie răspundere și am reușit să strângem peste 100 de persoane. Trabantul ne unește. Nu numai că ne unește, ci ne și depărtează de Covid pentru că noi purtăm masca. Imnul trabantiștilor s-a născut la Buftea în urmă cu 10 zile, pe versuri de Cornel Radu și Mihai Tănase, muzica Mihai Tănase”. Am fredonat și noi câteva versuri și vă împărtășim refrenul: ”Trabi, Trabi ești sublim/Tot mai mult noi te iubim!/În inimă ne-ai intrat/Viu în suflet te-am păstrat!”.

”Mașina îți dă libertate!”

Cornel Radu a mulțumit Consiliului Local Buftea, primarului Gheorghe Pistol și viceprimarului Alexandru Vaida pentru susținerea ce a permis organizarea cu bine a evenimentului. Nu au fost uitați nici Jandarmeria, Poliția Locală și, bineînțeles, echipajul Ambulanței. ”Ideea de libertate este prima idee a unui om adevărat, iar mașina îți dă libertatea de a te duce, azi la Buftea, mâine la Predeal, așa cum spune și imnul dvs. Tot omul își dorește să fie liber să se bucure de viață și mă bucur că sunteți aici și veți continua în același ton ”, a punctat viceprimarul Alexandru Vaida.

17