Încă un proiect derulat cu fonduri europene, finalizat în Buftea

Proiectul privind crearea și amenajarea arhitecturală și peisagistică a Parcului ”Dintre Flori”, din Buftea, a ajuns la final. Recepția lucrărilor a fost făcută recent, iar cei care doresc să se bucure de o oază de verdeață, amenajată la standarde europene, în cartierul Buciumeni, din Buftea, o pot face fără a regreta vreo clipă.

”O groapă de gunoi, închisă prin Programul Phare din perioada de preaderare a României la UE, care a fost transformată în spațiu verde, crescând astfel calitatea vieții locuitorilor zonei, mai ales prin îmbunătățirea calității me­diului înconjurător, dar și a calității vieții celorlalți bufteni, prin decongestionarea Parcului Central”, a explicat, pe scurt și cu mândrie, primarul din Buftea, Gheorghe Pistol, în cadrul conferinței de închidere a proiectului derulat cu fonduri europene. Iar acestă declarație se susține temeinic, dacă ­luăm în calcul fie și doar un singur indicator de me­diu. Spre exemplu, poluarea aerului este acum mai redusă, după ce s-au creat peste 17.700 mp de spații verzi, din arealul total al noului parc.

Copiii au acum locuri de joacă sigure – după realizarea a două astfel de spații, de peste 667 mp – diversificate pe grupe de vârstă și tipologii de activități. Adulții se pot relaxa în foișoare, sau așezați confortabil pe cele 155 de bănci amplasate în parc. Iar toate acestea sunt accesibile datorită rețelei de alei de 10.350 de mp. În total, peste 3 hectare de teren, până mai ieri, nevalorificat și abandonat, au fost readuse la viață, la propriu, dacă vorbim aici doar de plantarea celor 623 de noi arbori și 1.740 de arbuști.

Date tehnice și financiare

Pentru cine nu e la curent cu datele tehnice și financiare ale proiectului “Crearea Parcului ”Dintre Flori” – amenajare arhitecturală și peisagistică a acestuia”, amintim că, pe 15 ianuarie 2013, a fost semnat de către Consiliul Județean Ilfov (CJI) și Primăria orașului Buftea, ambele în calitate de beneficiare, contractul de finanțare nerambursabilă acordată prin POR 2007-2013, Axa 1 – “Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere” – DMI 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană, sub-domeniul: ”Poli de dezvoltare urbană”.

Dezvoltarea infra­struc­­turii urbane și creș­terea suprafețelor verzi la nivelul orașului Buftea au reprezentat obiectivele generale ale proiectului și priorități de dezvoltare ale Consiliului Județean Ilfov.

Valoarea totală a proiectului, care face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a orașului Buftea, a fost de 15.238.361,33 lei, din care cheltuieli eligibile 12.059.203,81 lei și cheltuieli neeligibile 17.000 de lei.

7 proiecte cu fonduri europene, ­implementate, în Buftea

Orașul Buftea a implementat, sau are în curs de implementare, în total, 7 proiecte cu finanțare din fonduri europene nerambursabile. Jurnalul de Ilfov le-a prezentat detaliat, pe fiecare în parte și, de aceea, acum, doar le reamintim, pe scurt, pentru cei care au uitat.

E vorba aici de proiectul privind extinderea sistemului de supraveghere video pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității, în oraș – menit, evident, să descurajeze infracționalitatea, dar și să crească gradul de civilizație și de confort în Buftea. 11 camere de supraveghere și 9 zone cu grad ridicat de infracționalitate au fost vizate. 5.500 metri de fibră optică instalată subteran și 22 de locuri de muncă create, 20 pe perioada execuției lucrărilor și 2 după realizarea acestora. Un proiect cu o valoare totală de 2.647.758,78 lei, din care nerambursabili 1.972.269,62 lei.

Un alt proiect se referă la crearea unei zone verzi de utilitate publică pentru cartierul Flămânzeni, proiect cu o valoare totală de 5.674.989,12 lei.

Sau, putem vorbi despre amplul proiect de consolidare, reabilitare, extindere, modernizare și dotare a Grupului Școlar ”Dumitru Dumitrescu”. Cu o valoare totală de aproape 25 de milioane de lei, proiectul vizează reabilitarea și consolidarea liceului/școlii, laboratoarelor, atelierelor, cantinei și sălii de gimnastică, amenajarea exterioară a terenului de sport, aleilor, platformei, rețelei electrice și a spațiilor verzi, dotarea cu echipamente IT și pachete software, echipamente pentru cabinet și laboratoare, realizarea unui sistem integrat de protecție și siguranță, dar și a unui sistem de preparare a apei calde, prin folosirea energiei neconvenționale.

Alte trei proiecte pe REGIO, nefinalizate, dar în derulare în Buftea, se referă la dezvoltarea și modernizarea sistemului de iluminat, cu rețea subterană, modernizarea arhitecturală și peisagistică a spațiilor verzi aferente aliniamentelor stradale și modernizarea infrastructurii rutiere și refacerea suprafeței carosabile în oraș.