La 109 ani de la nașterea sa și la 30 de ani de la suirea sa la Ceruri, părintele Arsenie Boca ar putea deveni sfânt. Patriarhia Română a anunțat că propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui supranumit de credincioși Sfântul Ardealului a fost aprobată și transmisă Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinților români.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 476, ediția print

„Această comisie va invita specialiști din diferite domenii de competență să redacteze referate pri­vind canonizarea pă­rintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească și de disciplină monahală. De asemenea, vor fi evaluate și referate ale cercetătorilor istorici permanenți desemnați de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS pen­tru a prezenta acti­vitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989”, precizează Basilica.ro.

Canonizarea sfinților este un proces anevoios

„Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe recomandă clericilor și credincioșilor, indiferent dacă susțin canonizarea sau se opun acesteia, să aștepte cu rugăciune și răbdare rezultatul final al Subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât și denigrarea lui. Canonizarea sfinților fiind un proces anevoios, nu se face în pripă sau sub emoții de moment, mai ales când este vorba despre persoane trecute de curând la Domnul, iar mărturiile pre­zente despre acestea sunt contradictorii”, mai infor­mează Patriarhia Româ­nă, citată de Basilica.ro.

Din minunile părintelui Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca este unul dintre cei mai iubiți preoți din toate timpurile. Pentru dragostea sa față de biserică, de semeni și de credința în Dumnezeu, a fost supus unor orori de nedescris în temnițele comuniste. În fiecare an, la mormântul fostului stareț de la Mănăstirea Prislop vin să se roage mii de pelerini din toate colțurile țării. O mare de oameni crede că părintele Arsenie Boca este un mare făcător de minuni și vine în sprijinul lor, la nevoie. De numele său, sunt legate multe minuni. Se spune că părintele a vindecat un copil olog pe loc. Mărturisirea a fost făcută publică de părintele Oprea Crăciun, din Cinciș, Hunedoara, în lucrarea sa intitulată „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”. „În anii ’50, un sătean din Cinciș, Ionică Morar, a fost de față la o vindecare miraculoasă. Când părin­tele Arsenie a ieșit din biserica Mănăstirii Prislop, toți oamenii care stăteau jos pe pajiște, lângă izvor, s-au ridicat în picioare să-i sărute mâna părintelui. Doar un copil a rămas jos. Unchiul copilului i-a zis părintelui să-l ierte pe copil că nu s-a ridicat, deoarece acesta nu poate, niciodată nu și-a putut folosi picioarele. „Ba poate”, a zis părintele și a întins mâna copilului. Copilul a prins cu mâna un deget al părintelui și s-a ridicat în picioare. De atunci nu a mai avut nimic și a putut să meargă”, a notat părintele Oprea Crăciun, în cartea sa.

Scurtă poveste a vieții marelui duhovnic

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910, la Vața de Sus, în județul Hunedoara și a trecut la cele veșnice pe 28 noiembrie 1989, într-o chilie din Sinaia. Mormântul său se află la Mănăstirea Prislop, loc ales chiar de el. Părintele Arsenie Boca a fost preot ieromonah, teolog și pictor de biserici, stareț la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop. Pentru că atrăgea tot mai mulți credincioși, a fost hărțuit de Securitate și martirizat în perioada comunistă. El a fost dus la Canal, ținut în detenție, în închisorile de la Jilava, București, Timișoara și Oradea. Părintele Arsenie Boca este considerat drept unul dintre cei mai mari duhovnici români ai secolului XX.