“Este o soluţie prin care am scos ce era absolut corect criticabil (n.r. din proiectul de lege privind statutul parlamentarului). Cei care atacau în justi-ţie puteau să piardă în instanţă şi îşi pierdeau mandatul, cei care nu atacau, nu pierdeau nimic. Am cerut să se pună o sancţiune şi pentru cel care nu atacă. Am pus un termen de 45 de zile. Am văzut şi declaraţia preşedintelui ANI, care spune ca e bună reglementarea. Problema era să nu facem un regim diferit pentru cel care atacă în instanţă şi pentru cel care nu face nimic, zice ca e incompatibil. Cine e declarat incompatibil de ANI ori atacă în instanţă, câştigă sau pierde, ori dacă nu, îşi pierde mandatul în 45 de zile, chiar dacă nu există o hotărâre judecătorească. Raportul ANI produce ca efect pierderea mandatului în 45 de zile”, a declarat premierul Victor Ponta, după ce Parlamentul a adoptat o serie de modificări la statutul depu-tatului şi senatorului.

„În acest moment, (…) dacă parlamentarul, în 45 de zile, fie că este în conflict de interese, fie că este în stare de incompatibilitate, nu vrea să ia act de raportul ANI, Camera Deputaţilor are alte instrumente astfel încât să nu ne mai facem de ruşine şi să stăm cu câte trei – patru luni de zile sau să nu votăm această procedură. Preşedintele Camerei sau preşedintele de şedinţă este obligat să anunţe în plenul Camerei dacă parlamentarul refuză în aceste 45 de zile să vină la Parlament, sau este în vacanţă parlamentară, sau nu vrea să semneze din diferite motive, atunci se anunţă într-o şedinţă ordinară sau extraordinară a Camerei sau a Senatului că parlamentarul este informat şi că are din acel moment 45 de zile pentru a contesta. Nu con-testă în 45 de zile, atunci îşi pierde mandatul la incompatibilitate şi anunţăm în plen fără să votăm, iar în conflict de interese – Camerele, potrivit Regulamentelor, pot să îi dea o măsură sancţionatorie care este până la şase luni de zile să nu se prezinte în plenul uneia dintre ele”, a explicat, la rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Protecţie suplimentară

Deputatul grupului PSD Eugen Nicolicea (UNPR) consideră că prelungirea termenului de depunere a contestaţiilor de către senatori și deputaţi cu privire la deciziile de incompatibilitate emise de Agenţia Naţională de Integritate de la 15 la 45 zile reprezintă o protecţie suplimentară care pune capăt unor abuzuri sau unor erori.