Vidra, la ceas de sărbătoare

Așezământul sacru ce datează de mai bine de două veacuri în satul Sintești din comuna Vidra va intra într-un amplu proces de consolidare, restaurare și modernizare. De la finele acestui an și până-n ziua în care va îmbrăca noile veșminte, slujbele vor fi oficiate într-o bisericuță nouă și frumoasă pentru care s-a pus piatra de temelie în sâmbăta morților, a Moșilor de Iarnă.    

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, parohia cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” va avea o capelă nouă. Pe 5 martie, un sobor ales, condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a pus piatra de temelie a frumoasei bisericuțe care va fi ridicată și dată în folosul credincioșilor spre sfârșitul anului. Părin­tele paroh Ioan Milea păs­torește cu dragoste lăcașul de cult și sufletele credincioșilor de la Sintești, Vidra. 

 

Edificiul, închinat Învierii Domnului

“Capela va purta hramul Învierea Domnului. Piatra de temelie a fost pusă cu ocazia demarării lucrărilor de construcție, potrivit rânduielii de tra­diție a Bisericii, de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Epis­cop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La slujba de punere a pietrei de temelie au fost prezenți primarul interimar al comunei Vidra, Liviu Biliboc, Marian Tudor, consilier local și alți reprezentanți ai autorităților locale care au contribuit din plin la realizarea demersurilor pentru înălțarea lăcașului sfânt și au asigurat tot sprijinul pentru ca lucrările să fie demarate și să se desfășoare în cele mai bune condiții. Conform rânduielilor bisericești, la punerea pietrei de temelie s-a turnat, în mod simbolic, din materialele folosite la construcția capelei. Materialele au fost turnate de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și de ctitori. În noua capelă se vor săvârși slujbele de înmormântare, de priveghere. De altfel, aceasta va fi utilizată pentru oficierea tuturor serviciilor religioase în perioada în care, lăcașul mai vechi de 200 de ani, care se află în stare de degradare avansată, va intra în procesul de restaurare și recondiționare”, ne-a spus preotul Cristian Preda, secretarul Protoieriei Ilfov Sud, care a făcut parte din soborul slujitor de la punerea pietrei de temelie a noului edificiu din Sintești.

“Biserica este Casa Domnului și singurul loc unde oamenii îndurerați prind putere și își regăsesc liniștea sufletească pentru că se întâlnesc cu divinitatea. Susțin cu tărie dezvoltarea și înfrumusețarea lăcașelor de cult în comuna noastră, pentru că le consider de o importanță deosebită, în condițiile în care credința este cea mai mare virtute a omului. Fără ea, nimeni nu face nimic. La momentul actual, în comuna Vidra, avem patru biserici și încă una în construcție. În curând vom avea și capela pentru care s-a pus astăzi piatra de temelie. Mă bucur că vom avea o capelă nouă la Sintești, pentru că, astfel, credincioșii vor avea un loc de închinăciune și în timpul demarării lucrărilor de restaurare a bisericii vechii”, ne-a explicat primarul interimar al comunei Vidra, Liviu Biliboc.

“Noi avem datoria să iubim Biserica pentru că Dumnezeu sălășluiește în Biserica pe care El a întemeiat-o, nu altcineva, și El o conduce până la sfârșitul veacurilor. De aceea, sunt fericiți cei care reușesc să pună o cărămidă la zidirea unei biserici, cei care au posibilități și care sunt mâinile milostive ale lui Dumnezeu care lucrează pentru a-I înălța Lui locaș de închinare”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Timotei Pra­hoveanul, în cuvântarea sa plină de învățături minunate, rostită cu prilejul săvârșirii slujbei de punere a pietrei de temelie a noului lăcaș sfânt de la Sintești.