Patriarhia Română: “Nu a existat anul acesta vreo discuţie oficială despre restricţii”

Veşti bune pentru credincioşi! Teama că nu vom putea asista la slujbele oficiate în biserică de Sfintele Paşti este una ireală. Cel puţin deocamdată. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, ne dă asigurări că nu a existat nicio discuţie oficială privind restricţii care ne-ar putea ţine în casă, de Paşti. 

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 540, ediția print

Deciziile referitoare la perioada pascală sunt rodul exclusiv al unui dialog „absolut obligatoriu” dintre autorităţi şi cultele religioase, explică Vasile Bănescu. “Nu a existat şi nici nu putea să existe anul acesta vreo discuţie oficială despre restricţii de Paşti şi nu este corect să declanşăm speculaţii în marginea unei probleme majore, imposibil de estimat acum. Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorităţi şi cultele religioase. Un dialog lucid, onest, inter-instituţionalizat, căruia nu i se face niciun serviciu prin lansarea în spaţiul public a unei teme false, menită să creeze tensiuni inutile între stat şi cultele religioase (ai căror membri compun covârşitoarea societate civilă) şi să inducă un nefiresc orizont sumbru de aşteptare în societatea creştină din România”, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Într-o declaraţie dată publicităţii săptămâna trecută de agerpres.ro, Vasile Bănescu a arătat că „tema imaginatelor restricţii de Paşti de anul acesta este una momentan ireală, iar cei ce se căznesc să-i confere o artificială consistenţă, persoane din Biserică sau din afara ei, au fie un discutabil gust pentru situaţii limită şi conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învăţa ceva din trecutul recent“. “Altfel, cum să te trezeşti că programezi cu luni înainte restricţii imaginabile sau nu? Restricţii care raportate la cel mai ordonat şi curat spaţiu privat de utilitate publică din societate, acela al bisericilor, trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă şi dureroasă experienţă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

De altfel, şi preşedintele Klaus Iohannis a declarat, săptămâna trecută, că autorităţile nu au în vedere un „lockdown“ de Paşti, nefiind luată în considerare instituirea stării de urgenţă în perioada sărbătorilor pascale. „Pot să vă spun foarte clar, dragi români, că nu avem în vedere un lockdown de Paşti“, a spus Klaus Iohannis.