@ Lăcașul de cult se află sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României

 Luni, 25 martie. În ziua Praznicului Împărătesc al Bunei Vestiri, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfințit capela ortodoxă a Parlamentului României. Lăcașul de cult a fost pus astfel, sub ocrotirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. La slujba de sfințire au luat parte atât premierul României, Marcel Ciolacu, dar și președintele Senatului României și respectiv președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă.

 

 Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 696, ediția print

După slujba de sfințire, Patriarhul Daniel a adresat mulțumiri, felicitări binefăcătorilor lăcașului de cult și a ținut un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat existența de capele sau paraclise în parlamentele și în alte spații publice din întreaga lume, catalogând aceste locuri de rugăciune drept ”izvoare de pace, bucurie și speranță”. Într-o scurtă cuvântare, Părintele Patriarh a evidențiat legătura tradițională a instituțiilor politice românești cu Catedrala Mitropolitană (actualmente Patriarhală), mai ales că Parlamentul României se află în apropierea Catedralei Naționale, care are ca hramuri ”Înălțarea Domnului” și ”Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”. Patriarhul României a explicat și că Preafericirea Sa a propus ca Sfântul Apostol Andrei să fie ocrotitorul Capelei Parlamentului României, iar ziua sărbătorii sale, 30 noiembrie, să fie declarată zi nelucrătoare începând cu anul 2012. Părintele Patriarh a ținut să precizat și faptul că sfințirea capelei din Parlament are o semnificație spirituală deosebită. ”Evidențiază legătura dintre rugăciune și comuniune, dintre cult și cultură, inclusiv cultura politică, între activitate și comunitate instituțională, între libertate individuală și responsabilitate socială. Poporul român a fost totdeauna și este și astăzi un popor religios, având un bogat patrimoniu sacru cu valoare națională și internațională, compus din numeroase biserici de parohie  și de mănăstire. Această explică și faptul că în multe instituții publice se află capele sau paraclise, ca de pildă în spitale, în unități militare și penitenciare, iar mai recent și în unele aeroporturi (București, Cluj și Iași). (…) În România, Parlamentul României are o sală folosită de Grupul Ecumenic (creştin) de Rugăciune. Această sală se află în zona spațiilor folosite de Senatul României”, a spus Patriarhul Daniel.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: ”Este un spațiu liturgic care ne ajută să redescoperim că omul este chemat la sfințire”

Cu acest prilej, Părintele Patriarh a subliniat și legătura dintre rugăciune și comuniune, între cult și cultură, precum și importanța rugăciunii individuale și comunitare. ”Într-o lume din ce în ce mai secularizată, un spațiu liturgic consacrat care invită la rugăciune ne ajută să redescoperim adevărul că omul este chemat la sfințire în relația de comuniune cu Dumnezeu cel sfânt și la slujire smerită față de oameni deoarece rugăciunea individuală și comunitară este izvor de pace, bucurie și speranță. Ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvinteze inițiatorii și sprijinitorii proiectului. Anul acesta, la solicitarea mai multor deputați și senatori români ortodocși, Domnul Alfred-Robert Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, a convenit cu Biserica Ortodoxă Română să organizeze împreună o Capelă dotată cu picturi ortodoxe, ca spațiu de rugăciune individuală și în grup, deoarece peste 90% dintre parlamentarii români sunt ortodocși. În istoria poporului român, Sfatul Țării și apoi Camera Deputaților s-au aflat lângă Catedrala Mitropolitană ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”, iar din anul 1925, Catedrală Patriarhală. Acum, Parlamentul României se află în vecinătatea Catedralei Naționale, cu hramurile Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor și Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Din acest motiv, am propus ca Sfântul Apostol Andrei să fie și sfântul ocrotitor al Capelei Parlamentului României, care a hotărât în anul 2012 ca ziua pomenirii Sfântului Apostol Andrei să fie și pentru societate sărbătoare, adică zi în care nu se lucrează (cf. Legea nr. 147/24 iulie 2012)”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Apoi, Preafericirea Sa  s-a rugat să fie binecuvântați toți cei care se roagă în acest lăcaș de cult pentru binele poporului și al lumii întregi precum și pe cei implicați în înființarea acestui loc de rugăciune, menționându-i pe Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, Silvia-Claudia Mihalcea, Secretarul General al Camerei Deputaților, și Arhimandritul Nectarie Șofelea, Starețul Mănăstirii Radu Vodă și Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Activitatea lăcașului va fi coordonată de Patriarhia Română

La final, Preafericitul Părinte Daniel, Pariarhul României a dăruit capelei mai multe cărți de cult, iar pentru participanți, cărți de rugăciune. Inițiativa de a înființa o capelă în Parlamentul României este una veche, iar ultimul anunț în acest sens a fost făcut în toamna anului trecut, la un eveniment care marca 30 de ani de la înființarea Grupului de Rugăciune din Parlamentul României. Demersul a început să prindă contur începând cu 11 martie 2024, când a fost aprobat un memorandum privind identificarea unui spațiu adecvat pentru capelă. Totodată, s-a stabilit că această capelă nu va avea un preot permanent, iar activitatea bisericească va fi coordonată de Patriarhia Română.

Marcel Ciolacu, premierul României: ”Capela este un simbol al valorilor noastre naționale”

Cuvântul Patriarhului a fost urmat de intervenția Premierului care a subliniat cu grandoare importanța lăcașului de cult în discursul său. ”Această capelă reprezintă atât un loc de închinare și reflecție pentru cei care activează în Parlamentul României, cât și un simbol al valorilor noastre naționale. Într-o lume în care credințele și valorile tradiționale sunt adesea trecute în plan secund, această capelă este mărturia rolului crucial pe care spiritualitatea îl are în viața noastră cotidiană. Această capelă nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale”, a spus Marcel Ciolacu, premierul României.

Nicolae Ciucă, președintele Senatului României: ”Îi mulțu­mim Părintelui Patriarh pentru realizarea primului spațiu creștin din clădire”

Și președintele Senatului României și al Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă a rostit un cuvânt de felicitare și mulțumire. ”Patriarhia României și Parlamentul României arată împreună că legea morală și legile statului au un punct comun de sprijin, iar acesta este Dumnezeu. Îi mulțu­mim Părintelui Patriarh pentru colaborarea cu autoritățile laice pentru realizarea primului spațiu creștin din această clădire. Această capelă ne ajută să fim mai aproape de Dumnezeu, iar aceasta înseamnă să fim și mai aproape de oameni. Cu toții avem nevoie să ne reculegem și să găsim sprijin moral pentru viețile noastre și pentru deciziile pe care trebuie să le luăm”, a spus Nicolae Ciucă.