@ Concursul Național ”Icoana ortodoxă – lumina credinței”, la cea de-a XIII-a ediție
Într-o atmosferă plină de artă și frumusețe, Patriarhia Română invită artiștii iconari să-și exprime creativitatea și să împărtășească tuturor lumina credinței, prin creațiile lor minunate.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 689, ediția print
Inimile artiștilor creștini din toată țara sunt chemate să strălucească în cadrul concursului ”Icoana ortodoxă – lumina credinței”, organizat cu multă dragoste și dedicare de către Patriarhia Română, prin intermediul Comisiei de Pictură Bisericească și Sectorul Teologic Educațional.
Tema acestui concurs este inspirată din Anul comemorativ 2024 al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți din Patriarhia Română, semn al recunoașterii și aducerii aminte a celor care ne veghează din Ceruri. Ajunsă la cea de-a 13-a ediție, competiția națională se desfășoară în parteneriat cu Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, din București, și are misiunea nobilă de a promova autenticitatea artei bisericești și de a evidenția talentele pictorilor iconari care aduc în lumina sufletului lor abordări pline de originalitate. Cei care doresc să parcurgă această călătorie artistică, își pot înscrie lucrările în oricare din cele trei secțiuni propuse: a) icoană pe lemn, b) miniatură, c) proiect desenat.
Candidații, îndemnați să-și exprime propriul limbaj artistic
Toate detaliile și cerințele sunt adunate cu grijă în conceptul proiectului care poate fi consultat pe site-ul basilica.ro. Organizatorii îndeamnă participanții să nu se limiteze la simpla replicare, ci să încapsuleze în operele lor diversele epoci ale picturii bizantine, să redefinească trăiri și emoții în felul propriu și să îmbrace în culori și forme interpretările specifice școlilor picturale locale. Astfel, concurenții sunt ”încurajați să nu realizeze simple copii, ci să sintetizeze într-un limbaj propriu diferitele epoci ale picturii bizantine pre- și post-iconoclaste și, în aceeași măsură, să urmărească interpretările date de școlile picturale locale”. Candidații sunt așteptați să-și ducă personal creațiile, în perioada 1-5 aprilie, la sediul Sectorului Cultură, Pictură și Restaurare, un colț plin de istorie și inspirație situat pe Strada Maria Rosetti, nr. 63, sector 2, București.
Premierea va avea loc pe 21 mai, la Catedrala Patriarhală
Pentru a completa înregistrarea, aceștia sunt rugați să trimită prin email la adresa concursicoanaortodoxa@patriarhia.ro următoarele documente:
■Formularul de înscriere completat și semnat,
■Un text de maximum o pagină, în care să își expună alegerea și să împărtășească detalii despre procesul de creație, fără a dezvălui însă identitatea lor,
■O fotografie personală, care să exprime esența și pasiunea lor artistică,
■5-10 fotografii documentând procesul de creație al lucrării, cu toate etapele și momentele de inspirație.
Lucrările vor fi evaluate cu delicatețe, cu grijă și empatie de către specialiști în domeniul artelor bisericești, în perioada 15-19 aprilie, având drept criterii de apreciere atât aspectele plastice generale, cât și pe cele specifice, precum și intensitatea emoțională pe care fiecare operă o transmite. Ca de fiecare dată, momentul mult așteptat al premierei va avea loc în ziua de 21 mai, la Catedrala Patriarhală, o zi de sărbătoare și recunoștință, când îi prăznuim pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, zi în care clericii sărbătoresc și hramul istoric al acestui sfânt lăcaș. Menționăm că imaginile care ilustrează acest material jurnalistic sunt reprezentări din competițiile trecute.
Foto: Basilica.ro