Sfântul Paisie Velicikovski de la Neamț va fi proclamat anul acesta ocrotitor spiritual pentru Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, informează Basilica.ro. Data de prăznuire a acestui sfânt este 15 noiembrie.

 

Potrivit sursei citate, inițiativa aparține noului vicar, mai exact părintelui Nicolae Lauruc, care susține că a fost încurajat în acest demers de Preafericitul Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „Am cerut Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și dorim să-l luăm pe Sfântul Paisie ca ocrotitor”, spunea părintele Nicolae Lauruc încă de la Te Deum-ul oficiat la finalul anului trecut împreună cu clericii din vicariat. Sfântul Paisie Velicikovski, originar din orașul Poltava, astăzi în Ucraina, va fi comemorat anul acesta în toate bisericile din cuprinsul Patriarhiei Române, la împlinirea a 300 de ani de la nașterea sa. „Pentru că este anul acesta așa de important, s-a hotărât de comun acord să-l luăm pe Sfântul Paisie ca protector ceresc al nostru, al vicariatului”, a declarat pentru Basilica.ro părintele vicar Lauruc. Mai mult, conform aceleiași surse, din acest demers face parte și instituirea unei distincții dedicate sfântului, și anume, Ordinul patriarhal „Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț (Velicikovski)”. „Binecuvântarea Părintelui Patriarh ne-a încurajat enorm pe noi, ucrainenii, care nu putem beneficia de niciun ajutor material din partea țării de origine. Pentru noi, tot ajutorul vine de la Dumnezeu și numai prin Patriarhia Română. Proclamarea Sfântului Paisie ca ocrotitor al Vicariatului Ucrainean din România va avea loc la vară, cel târziu în iulie”, a mai spus părintele Lauruc, citat de Basilica.ro. Vicariatul intenționează să organizeze un eveniment la Mănăstirea Neamț cu un simpozion la care se vor întâlni toți clericii ucraineni din România.

De ce este iubit de creștini acest sfânt?

Pentru viața duhovnciească pe care a dus-o și pentru grija față de aproapele, Sfântul Paisie de la Neamț (Velicikovski) a rămas în sufletele creștinilor ortodocși din multe state. „Cuviosul Paisie de la Neamț s-a născut în orașul Poltava din Ucraina în anul 1722, la 21 decembrie, într-o binecuvântată familie preoțească, fiind al unsprezecelea copil din cei doisprezece frați. Din botez s-a numit Petru. Tatăl său murind de tânăr, în anul 1735 copilul a fost dat de mama sa să învețe carte la Academia teologică din Kiev, întemeiată de mitropolitul moldovean Petru Movilă. După patru ani, intră în viața monahală la Mănăstirea Medvedeski. Aici este făcut rasofor, primind numele de Platon. După puțină ședere în Mănăstirea Pecerska, vine în Moldova, în anul 1745, și se stabilește la schitul Trăisteni – Râmnicu Sărat și apoi la Mănăstirea Dălhăuți. Timp de cincisprezece ani, cât a fost stareț al mănăstirilor unificate, Neamț – Secu, Cuviosul Paisie păstrează cu sfințenie regulamentul de viață monahală din Sfântul Munte Athos, atât în ceea ce privește rânduiala sfintelor slujbe, cât și nevoința monahilor la chilie. O atenție deosebită a acordat-o traducerii din limba greacă a scrierilor patristice filocalice, continuând, astfel, șirul traducerilor de la Dragomirna și Secu. Cuviosul Paisie era și un bun organizator și înnoitor al vieții monahale, întemeind în jurul Muntelui Ceahlău câteva sihăstrii de călugărițe, pe care le îndruma duhovnicește. Pentru sfințenia vieții sale, numele Cuviosului Paisie de la Neamț era cunoscut în toate țările ortodoxe, începând din Muntele Athos până în Lavra Peșterilor din Kiev și de la Mănăstirea Optina până în sihăstriile din nordul Rusiei. În toamna anului 1794, îmbolnăvindu-se, și-a dat sufletul său curat în mâinile Domnului nostru Iisus Hristos în seara zilei de joi, 15 noiembrie, la vârsta de 72 de ani. A fost plâns de toată obștea celor două mănăstiri, cu schiturile lor, care numărau peste 1.000 de călugări români, ruși, ucraineni, greci, bulgari. În 1988, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat pe Cuviosul Paisie de la Neamț. În 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a rânduit pomenirea ca sfânt a Cuviosului Paisie de la Neamț, fiind trecut în calendar la data de 15 noiembrie. La mormântul lui de la Mănăstirea Neamț vin să se închine și să-i ceară ajutor nu numai credincioși din România, ci și din alte țări”, scrie Doxologia.ro.