Clopoțelul a sunat deja începerea unui nou an școlar. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, se roagă pentru elevii, părinții și cadrele diactice și-i încurajează să trăiască în lumina lui Hristos. De asemenea, Părintele Patriarh a transmis și un mesaj de binecuvântare și susținere a învățăceilor, a familiilor lor și a dascălilor care-i formează profesional, social și emoțional.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 468, ediția print

Prezentăm și noi, în cele ce urmează, mesajul integral al Patriarhului României, care îndeamnă la intensificarea colaborării dintre familie, școală și biserică pentru promovarea valorilor permanente și modelelor autentice care duc la dezvoltarea unei educații utile pentru viață atât în plan personal, cât și comunitar. “Cu dragoste părintească, binecuvântăm pe toți elevii, părinții și cadrele didactice din învățământul preuniversitar, la începutul anului școlar 2019-2020. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2019 ca An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). Prin această inițiativă, s-a dorit evidențierea faptului că satul este spațiul în care s-au format și păstrat, de-a lungul timpului, multe dintre valorile spirituale, culturale și identitare, transmise până în zilele noastre. În acest sens, relevant este modelul scriitorului și dascălului Ion Creangă, cel care a valorificat resursele sufletești ale țăranului român și a îmbinat armonios dragostea pentru copii cu darul povestirii: «Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea este veselă și nevinovată și drept vorbind, acesta-i adevărul» (Amintiri din copilărie, capitolul II). Satul românesc nu mai este astăzi ce era cu mai mulți ani în urmă. În multe sate, locurile natale sunt părăsite de către generațiile tinere, mulți elevi provin din familii dezavantajate din punct de vedere economic, accesul la educație este limitat, iar solidaritatea dintre oameni este tot mai redusă, sătenii înstrăinându-se de propriul pământ și de propria lor identitate”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh, Daniel, citat de Basilica.ro.

Biserica Ortodoxă cultivă libertatea, responsabilitatea și demnitatea copiilor

Prin intermediul aces­tui mesaj, Părintele Patriarh ne reamintește importanța Bisericii în viața copiilor și în societate. “Biserica Ortodoxă Română susține educația în mediul rural, organizând proiecte de prevenire și corectare a fenomenului de părăsire timpurie a școlii, așa cum este Proiectul Alege Școala! (etapele IV, V și VI), organizat în parteneriat cu Fundația World Vision România. Totodată, prin continuarea Programului catehetic Hristos împărtășit copiilor, prin organizarea de tabere și activități educaționale, Biserica dorește să încurajeze copiii și tinerii să-și trăiască viața în comuniune de iubire cu Dumnezeu și oamenii, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel: «Drept aceea să urmărim cele ale păcii și cele ale zidirii unuia de către altul» (Romani 14, 19). Acolo unde există cooperare strânsă între preot, primar și învățător, se creează speranță mai multă și comuniune spirituală mai intensă. Astăzi, atât în mediul rural, cât și în mediul urban, Familia, Biserica și Școala sunt chemate să ofere copiilor și tinerilor ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât și comunitar, să cultive libertatea, responsabilitatea și demnitatea persoanei umane, într-o lume marcată profund de individualism și secularizare”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Patriarhul României:

“Domnul să umple de pace și bucurie sufletele elevilor, părinților și profesorilor!”

“Cu prilejul începutului anului școlar 2019-2020, ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos, «Învățătorul și Domnul» (Ioan 13, 13), să lumineze și să umple de pace și bucurie sufletele copiilor și tinerilor, precum și ale părinților, învățătorilor și profesorilor care îi ajută pe elevi să fie o binecuvântare pentru poporul român, pentru prezentul și viitorul României!”, a mai spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.