Biserica Ortodoxă Română l-a prăznuit ieri, 2 iulie, pe Ștefan cel Mare și Sfânt, domnitorul Moldovei între anii 1457-1504. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României care a participat la Sfânta Liturghie de la Paraclisul istoric ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din Reședința Patriarhală le-a vorbit credincioșilor despre viața și virtuțile voievodului.

 
Preafericirea Sa a subliniat faptul că domnitorul a fost un român credincios și rugător, a ctitorit 44 de lăcașuri sfinte și a fost un apărător al creștinătății în fața expansiunii otomane.
 
”A ajutat mulți oameni săraci, împroprietărind pe cei săraci dar viteji în războaie și a fost un om drept și milostiv. Dar, în mod deosebit, se ruga mult. Purta pe câmpul de luptă icoana triptic (…) și Sfânta Cruce. Este un domnitor foarte credincios, care l‑a avut duhovnic și sfătuitor pe Sfântul Daniil Sihastrul. De aceea, Biserica în 1992, i‑a trecut pe amândoi în calendar în aceeași ședință de lucru a Sfântului Sinod”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, potrivit Basilica.ro.
 
Mănăstirea Putna pe care poetul Mihai Eminescu a numit-o ”Ierusalimul neamului românesc” și Mănăstirea Voroneț care este supranumită și ”Capela Sixtină a Estului” sunt doar două dintre cele mai importante ctitorii ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.