Lista completă a repartizării ­pentru deszăpezire a  ­drumurilor județene și comunale pe
www.jurnaluldeilfov.ro

De când presa a pus tunurile pe regii asfaltului, în majoritatea cazurilor aceeași cu cei ai nămeților, aceștia au găsit imediat metode prin care să nu mai figureze în contracte, dar să ia în continuare banii de la Consiliile Județene sau primării. Bineînțeles că Ilfovul este printre primele județe care au brevetat astfel de metode…

În urmă cu două săptămâni ziarul nos­tru solicita președintelui Consiliului Județean Ilfov să ne remită copii după contractele încheiate la mare urgență pentru des­ză­pezirea din județ. Cu amabilitatea care îl caracterizează, Crista­che Rădulescu nu s-a obo­sit nici până astăzi să răspundă unei solicitări legitime, credem noi, în condițiile în care toate lumea bănuie că marea deszăpezire a fost pentru cei care semnează contractele de-o parte și de alta un nou prilej de a-și mai umfla conturile. Ca un făcut, tocmai când ne era supărarea mai mare, într-o dimineață geroasă găsim la ușa redacției niște acte adu­se de viscolul de afară. Ce să vedeți, era fix pla­nul de acțiune pen­tru deszăpezirea și comba­terea poleiului pe drumurile județene din Ilfov, 2011-2012, cu tot cu firmele implicate în te­me­rara acțiune.  

Theo Berna travestit
Din acte reiese că edilii din Ilfov au împărțit județul în șase “baze” de acțiune. Cinci dintre acestea au revenit unei societăți al cărui nume nu ne spunea nimic la început, iar a șasea ba­ză firmei Dimar, o societate specializată în construcții speciale și mai puțin în operațiuni de deszăpezire și combatere a poleiului. Ți­nând totuși cont că firma sus-menționată se mai ocupă și de extracția de balast, pietriș și nisip, ne-am spus că afa­cerea pare totuși în regulă. Mare ne-a fost mira­rea când am luat la puricat acționariatul celei de-a doua societăți, Teloxim Con SRL, care a prins grosul lucrărilor de deszăpezire din Ilfov. Atât sediul cât și acționarul principal sunt unul și același cu al celebrei firme Tehnologica Radion. Cât despre acționar, este vorba despre Theodor Berna, fost consilier al președintelui Traian Băsescu și deți­nă­torul unui onorant loc 60 în topul Forbes 2010 cei mai bogați români. Teloxim Con este practic umbrela lui Berna a­tunci când marele rege al asfaltului vrea să stea liniștit la umbră. Pe ­site-ul ziarului nostru, aferent prezentului material puteți vedea exact drumurile județene sau comunale pe care cică a acționat Tehnologica Radion 2.

Șase, vine presa

Am făcut puțină con­ta­bilitate primară și am pus cap la cap cantitățile de materiale pe care se presupune că Berna le‑ar fi depozitat gri­juliu pentru a intra în lupta cu zăpada și poleiul. Cum spune Dan Diaconescu, țineți-vă bine și puneți-vă centurile de siguranță: societatea Teloxim Con a pregătit (în acte) 4.929, 185 metri cubi de nisip și 2.875,355 tone de sare! Domnule Berna, serios, cine credeți că are timp să vă creadă? Și ca să nu spună cineva că nu ne facem treaba ca la carte, am sunat la toate numerele de telefon care apar în dreptul rubricuței “responsabil prestator”. Unul dintre acesta aparține consilierului județean Gabriel Oprea (coincidență de nume cu ministrul apărării, nota red.), care cică se și vede primar în Snagov în locul lui Apostol Mușat, sau lângă acesta, nici noi nu am înțeles prea bine. Lui Oprea de la județeana de partid i-am solicitat să vedem și noi cele patru autogradere, cele două încărcătoare frontale, cele nouă autobasculante cu lamă și sărăriță și cele trei tractoare cu lamă și perie cu material antiderapant alo­cate bazei cu numărul 1, unde acesta figura drept șef de tarla. Ca un adevărat po­litician, acesta ne-a promis de trei ori ba că ne arată utilajele, ba că ne duce la lo­cul unde se află depozitat nisipul și sarea pregătite pentru operațiunea desză­pezirea, ba că o să ne sune cineva de la Telo­xim Con. Nu s-a întâmplat nici una, nici alta, nici cealaltă, Oprea preferând să tacă mâlc. La fel și “responsabilii prestator” de la celelalte baze alocate societății Teloxim Con. Felicitări ce­lor de la Dimar, care s‑au oferit să ne ducă exact la locațiile unde se intervenea chiar a­tunci când i-am contactat și nu s-au ferit de presă.

“Dar halatul, cât este halatul?”
Parafrazând reclama ajunsă celebră în timp, îl întrebăm și noi pe Cristache Rădulescu cât (scuzați) a costat toată ingineria cu deszăpezirea. Dar pe bune, nu vrăjelile care apar în contractul atribuit în 09.01.2012, publicat pe site‑ul de licitații publice, secțiunea anunț de participare 2011/S213-348076 din 05.11.2011, și purtând numărul 9159/01.11.2011.