Sărbătorile de iarnă încep în fiecare an cu mult aşteptatul Moş Nicolae sau Sânnicoară, moşul cel bun care, în seara zilei de 5 decembrie, pune în ghetuţele copiilor cuminţi dulciuri şi jucării. Sfântul Nicolae, a trăit în secolul al IV-lea şi a fost recunoscut şi onorat ca sfânt în secolul al VI-lea. El a devenit cunoscut pentru dreapta lui credinţă în cuvântul lui Dumnezeu şi pentru dragostea pe care a purtat-o semeniilor lui, în special copiilor. Iată de ce este considerat cel mai iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe şi de ce a rămas în sufletele copiilor din generaţie în generaţie, de mii de ani!
Sfântul Ierarh Nicolae a venit pe lume în localitatea Patara Lichiei, o regiune din Orientul Mijlociu situată la 580 km nord de Bethleem. El s-a născut în anul 280 şi s-a stins din viaţă în jurul anului 345, în regiunea Myra care astăzi face parte din teritoriul Turciei şi este denumită Kocademre. De a lungul anilor, au apărut tot felul de legende despre viaţa şi binefacerile Sfântului Nicolae. Se cunoaşte însă, că provenea dintr o familie înstărită şi încă era mic copil când mama şi tatăl său au decedat. După moartea părinţilor, Nicolae le-a moştenit întreaga avere pe care în timp, a împărţit-o oamenilor nevoiaşi. Aşa a ajuns Sânnicoară să fie îndrăgit, iubit încă din timpul vieţii şi considerat protectorul celor neajutoraţi, acuzaţi pe nedrept şi mai ales, al copiilor mici. Scrierile bisericeşti ne aduc la cunoştinţă că s-a rânduit cinstirea lui pe 6 decembrie deoarece, la acea dată i-a apărut în vis Sfântului Constantin cel Mare, cerându-i să-i cruţe pe cei trei tineri nevinovaţi care urma să fie ucişi în ziua următoare.
21 de minuni amintesc de protectorul Sânnicoară
O legendă ne spune că Sfântul Nicolae a mers la Ierusalim, în ţara sfântă, încercând să meargă pe urmele Mântuitorului Iisus Hristos. La întoarcere se pare că a pornit o furtună înfricoşătoare iar el se afla pe mare, într-o corabie împreună cu mai mulţi marinari. Când vasul a fost la un pas să se rupă, Nicolae s-a rugat cu credinţă la Bunul Dumnezeu şi toţi cei care îl însoţeau au fost surprinşi de oprirea neaşteptată a furtunii. Din ziua aceea, el a devenit ocrotitorul marinarilor şi al călătorilor.
Misterul cadourilor lăsate micuţilor în ghetuţe
Povestea frumoasă care aminteşte că Moş Nicolae vine în fiecare an, negreşit, şi aduce daruri celor mici, are oarecum şi o bază reală. Se crede că, pe vremea când Nicolae ajunsese cardinal de Myra, în localitate existau trei surori care proveneau dintr-o familie foarte săracă și nu se puteau căsători din cauza lipsurilor financiare şi materiale. Când fata cea mare a ajuns la majorat, la vremea căsătoriei, cardinalul Nicolae, a lăsat peste noapte, la uşa familiei nevoiaşe, un săculeţ cu aur. Acelaşi lucru l-a făcut şi atunci când fata mijlocie a ajuns la vârsta mariajului, şi când mezinei familiei, fetei celei mici îi venise vremea măritişului. A treia oară însă, tatăl fetelor, curios să afle cine le-a făcut atâta bine, a stat de pază peste noapte şi l-a văzut pe cardinal lăsând săculeţul cu aur. Se spune că atunci Nicolae s-a urcat pe acoperişul casei şi a dat drumul săculeţului pe hornul clădirii, acesta căzând într-o şosetuţă pusă la uscat. De aici şi obiceiul agăţării unei şosetuţe de şemineu în această perioadă a sărbătorilor de iarnă. Pentru că tatăl fetelor nu a putut păstra secretul cum îl îndemnase cardinalul, de fiecare dată când cineva primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el.
Rugăciune către Sfântul Nicolae
O, preabunule părinte Nicolae, păstorul şi învăţătorul celor ce aleargă cu credinţă către a ta folosire şi cu fierbinte rugăciune te cheamă pe tine, sârguieşte degrabă a le ajuta;
Izbăveşte turma lui Hristos de lupii cei ce o răpesc pe ea,
Şi toate părţile creştineşti le ocroteşte şi le păzeşte prin sfintele tale rugăciuni de gâlcevile lumeşti, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie şi de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boală şi de moarte grabnică,
Şi precum ai miluit pe cei trei bărbaţi care şedeau în temniţă şi i ai izbăvit pe ei de mânia împăratului şi de tăierea sabiei,
Aşa ne miluieşte şi pe noi cei ce cu mintea, cu cuvântul şi cu lucrul suntem întru întunericul păcatelor,
Şi ne izbăveşte de mânia lui Dumnezeu şi de chinul cel veşnic ca, prin solirea ta, cu ajutorul, cu mila şi cu harul lui Hristos,
Dumnezeu să ne dea viaţă lină şi fără de păcat, ca să vieţuim în veacul acesta,
Şi de partea stării de-a stânga să ne izbăvească, şi în partea de a dreapta, împreună cu toţi sfinţii, să ne învrednicească. Amin!
Jurnalul de Ilfov urează un sincer şi călduros “La mulţi ani!”, Sănătate şi Bucurii, tuturor celor ce-şi serbează onomastica pe 6 decembrie, cu prilejul zilei de Sfântul Nicolae! Viaţă lungă şi reuşite!