“Una caldă, una rece“, aceasta pare a fi zicala ce descrie perfect oscilaţiile de temperatură în zilele primăvăratice. Variaţiile meteorologice nu cauzează probleme doar în alegerea vestimentaţiei potrivite sau a stării de spirit, ci constituie un adevărat pericol pentru imunitatea organismului, lăsându-şi amprenta asupra sănătăţii organismului.
Este important să ştii că în general, un corp sănătos poate suporta fără dificultăţi chiar şi diferenţele mai mari de temperatură. Însă, nu este exclus nici să te confrunţi cu anumite vulnerabilităţi fizice sau afecţiuni cronice. Astfel că toţi aceşti factori externi precum precipitaţiile, umiditatea, presiunea atmosferică şi implicit variaţiile meteo, ajung să îţi declanşeze dureri de cap, migrene, ameţeli, tulburări de echilibru, stări de slăbiciune şi apatie.
Dr. Tania Bejan, medic imunolog: “Problemele respiratorii se agravează acum”
„Un lucru esenţial pe care pacienţii trebuie să-l reţină, este acela că aceste oscilaţii de temperatură nu îi îmbolnăvesc în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă pot declanşa şi agrava anumite afecţiuni, în special cele de natură respiratorie. Astfel de schimbări exterioare produc un dezechilibru în interiorul organismului şi implicit al imunităţii, favorizând astfel apariţia virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor.
Cei care se confruntă cu bronşite astmatiforme sau cu astm bronşic ar trebui să evite ieşirile atunci când afară este ceaţă sau aer rece şi umed, iar cei mai vulnerabili sunt copii, bătrânii şi pacienţii cu probleme respiratorii cronice”, explică medicul imunolog şi specialist Ropharma, dr. Tania Bejan.
Variaţiile de temperatură fac tensiunea să oscileze
Dacă eşti hipertensiv te vei confrunta cu oscilaţii mai dese ale tensiunii arteriale, dar şi ale pulsului, ceea ce implicit va duce la agravarea tahicardiei. Când vremea se răceşte brusc, acest lucru poate duce la creşterea indicelui tensiunii, în special dimineaţa. În cazul în care ai avut şi angină pectorală sau ai suferint cândva un infarct miocardic, variaţiile de temperatură vor mări frecvenţa crizelor anginoase. Mai mult decât atât, vei fi expus şi apariţiei unui atac de cord. Atenţie sporită dacă eşti fumător!
Trecerea bruscă de la cald la frig provoacă insomnii şi stări de indispoziţie
Vremea instabilă poate să-ţi aducă la rândul ei un dezechilibru psihic dacă eşti meteosensibil. Vei avea stări emoţionale oscilante, iar în încercarea de a te adapta acestor noi condiţii, te poţi confrunta cu stări de indispoziţie şi depresie. În plus, poţi avea probleme de concentrare şi insomnii, întrucât în aceste perioade organismul tău va trece printr-o adevărată provocare în a-şi menţine ritmul de odihnă, capacitatea de concentrare şi te poţi simţi chiar slăbit, ameţit sau irascibil.
Eşti alergic? Oscilaţiile de temperatură cresc numărul cazurilor de bronşită
„Întocmai din cauza acestor oscilaţii bruste, organismul este afectat din foarte multe puncte de vedere: îşi pierde ritmul de odihnă, creşte starea de oboseală şi se confruntă cu scăderea imunităţii.Toate acestea cumulate constituie un factor de risc ce va duce la agravarea alergiilor şi la creşterea sensibilităţii în faţa atacurilor bacteriilor şi virusurilor. Astfel, în aceste perioade meteo-oscilante cresc cazurile de bronşită infecţioasă şi sinuzită”, explica medicul imunolog, Tania Bejan.
Reţine! Pericolul principal al schimbărilor bruşte ale vremii este faptul că produce dezechilibre ale sistemului imunitar, ceea ce mai departe declanşează o serie de afecţiuni cronice.