Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a inaugurat, la Măgurele, în prezenţa premierului Victor Ponta, Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL), infrastructură destinată creşterii capacităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare în spaţiul românesc, prin implementarea laserului cu cel mai puternic fascicul din Europa.

La eveniment au mai fost prezenţi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Florin Jianu, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad şi ambasadorii Franţei şi Germaniei.

”Avem deosebita satisfacţie să asistăm la finalizarea şi operaţionalizarea unei infrastructuri de cercetare de vârf la nivel mondial, o infrastructură la cel mai înalt nivel mondial. Institutul găzduieşte cel mai puternic laser din Europa, al doilea laser al lumii capabil să producă pulsuri laser de un petawatt cu o durată de 25 femtosecunde. Chiar dacă menţionăm doar uriaşul potenţial în domeniul accelerării de particule pentru testarea componentelor folosite în industria spaţială, generarea razelor X dure pentru aplicaţii industriale sau protonanoterapia în medicină, se conturează o paletă spectaculoasă de direcţii în care cercetarea românească va străpunge, cu siguranţă, barierele actuale. Noua generaţie de cercetători din România şi generaţiile următoare vor avea posibilitatea să deruleze în ţară proiecte de cercetare ce presupun resurse care până acum erau apanajul a doar câtorva laboratoare din SUA, Germania, Marea Britanie, Co­reea de Sud. CETAL va atrage, deja a realizat acest lucru, echipe de cercetători din străinătate, inclusiv diaspora ştiinţifică românească”, a declarat ministrul Mihnea Costoiu. Potrivit acestuia, infrastructura CETAL este rezultatul unui proiect finanţat integral de la bugetul de stat cu 72 de milioane de lei, în cadrul Programului naţional de cercetare-dezvoltare în perioada 2007-2013.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că, ”toată lumea a aflat (…) despre platforma de la Măgurele ca despre locul în care se va face cel mai mare proiect finanţat din fonduri europene de cercetare: Extreme Light Infrastructure (ELI). Adevărul este că ELI nu ar fi fost niciodată oferit României şi platformei de la Măgurele dacă aici nu ar fi fost o bază, dacă aici nu ar fi existat ceva înainte de ELI, şi anume, în primul rând, o tradiţie de 52 de ani. Cred că este important pentru toate generaţiile care vin să îşi aducă aminte că România a avut cercetare, a avut o resursă umană extraordinar de importantă, capacitatea din colectivul de aici de a avea cea mai importantă performanţă şi capacitatea de a dezvolta proiecte novatoare şi practic toată această infrastructură, în primul rând umană şi după aceea materială – tradiţie, şcoală, vorbesc inclusiv de universităţi, de mediul academic“, a spus premierul.

Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri reprezintă o infrastructură de cercetare de nivel mondial, fiind, la ora actuală, pe lângă cel mai puternic laser din Europa cu puterea de 1 PW şi durata de 25 fs şi unul dintre cele mai puternice din lume. CETAL constituie, de asemenea, un program de configurare şi pregătire a experimentelor de fizică nucleară care se vor desfăşura, începând cu 2018, în cadrul ELI-NP.