Păstrând tradiția de peste ani, preoții din Arhiepiscopia Bucureștilor au „refăcut”, în Ajunul Floriilor, drumul parcurs de Mântuitorul Iisus Hristos spre Ierusalim și intrarea Sa triumfală, în Cetate. Pelerini din toată țara, purtând în mâini ramuri de salcie și finic, au participat sâmbătă, 20 aprilie, la procesiunea de Florii, din Capitală. Procesiunea a început la ora 16.15 și a fost coordonată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Aceasta s-a încheiat la Catedrala Patriarhală. Aici pelerinii au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu o rugăciune de binecuvântare și un frumos cuvânt de învățătură.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 449, ediția print
Catedrala Patriarhală din București s-a transformat, în sâmbăta lui Lazăr, în Cetatea Ierusalimului, unde Hristos a revenit pentru ultima oară, înainte de moartea și Învierea Sa. O mare de credincioși a “refăcut”, în Ajunul Floriilor, drumul parcurs de Mântuitor spre Ierusalim. S-a început cu slujba Vecerniei, oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul înconjurat de un sobor impresionant de preoți, în Biserica Mănăstirii Radu Vodă, ctitorie a domnitorului Radu Vodă. Respectând tradiția bisericească, preoții au sfințit ramurile de salcie și finic pe care le-au împărțit credincioșilor ca simbol al credinței și biruinței vieții asupra morții. După slujba sfințirii stâlpărilor, pelerinii cu ramuri de salcie și finic în mâini au pornit în procesiune spre Catedrala Patriarhiei de pe Colina Bucuriei. Pe tot parcursul procesiunii, în fruntea credincioșilor au stat slujitorii bisericilor, adică peste o mie de preoți din Ilfov și București, îmbrăcați în veșminte galbene, speciale pentru astfel de evenimente. Preoții din cuprinsul Protoieriei Ilfov Nord au fost coordonați de Părintele Protoiereu Cristian Burcea, iar cei din Protoieria Ilfov Sud, de către Părintele Protoiereu Ioan Bondar.
Icoana Mântuitorului, purtată în procesiune în centrul Capitalei
Clopotele de sărbătoare, rugăciunile, cântările religioase de laudă, cinstire și bucurie închinate Mântuitorului au răsunat, sâmbătă seară, în centrul Capitalei, ore bune. În fața procesiunii au fost purtate toaca și icoana sărbătorii Floriilor, care îl prezintă pe Hristos Domnul intrând în Cetatea Ierusalimului, călare pe un asin și întâmpinat de credincioși cu urale. Monahii au purtat Sfânta Cruce și steaguri bisericești, iar diaconii, cădelnițe. S-au făcut popasuri pentru rugăciuni, s-au intonat imnuri și cântări specifice Postului Mare. Anul acesta, icoana reprezentativă a marii sărbători, împodobită cu flori frumoase și grațioase, ca simbol al curăției a fost adusă de preoții Protoieriei Sectorului 5, din Capitală. S-a mers în procesiune pe următorul traseu: Mănăstirea Radu Vodă – Bd. Mărșești – Bd. Dimitrie Cantemir – Str. Bibescu Vodă – Calea Șerban Vodă – Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou – Str. Principatele Unite – Str. Ienăchiță Văcărescu – Str. Sfânta Ecaterina – Biserica Sfânta Ecaterina – Paraclis Universitar – Str. Bibescu Vodă – Colina Bucuriei – Catedrala Patriarhală. S-au făcut opriri pentru ectenii și rugăciuni în fața Catedralei Mitropolitane Sfântul Spiridon – Nou și în fața Bisericii Sfânta Ecaterina – Paraclis Universitar (Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul). Pelerinajul a fost organizat de Patriarhia Română împreună cu Arhiepiscopia Bucureștilor.
Lacrimile și rugăciunile credincioșilor aduc Raiul pe Pământ
“Ca în fiecare an, am refăcut drumul triumfal parcurs de Mântuitorul Iisus Hristos spre Ierusalim, cu tristețea care precede Săptămâna Patimilor, dar și cu bucuria care prevestește Învierea Domnului. Lacrimile, zâmbetele și rugăciunile noastre aduc Raiul pe Pământ în această perioadă, și ne aproprie nespus de Dumnezeu. După modelul mulțimii din Cetatea Ierusalimului, care L-a întâmpinat pe Mântuitorul cu ramuri de finic, Biserica Ortodoxă Română a rânduit ca în această zi să împartă credincioșilor ramuri de salcie binecuvântate. Ramurile de salcie simbolizează biruința vieții asupra morții”, ne-a spus Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord. “După binecuvântare, ramurile de salcie au devenit ramurile bucuriei vieții celei veșnice, noi și curate. Acestea au fost puse la dispoziția credincioșilor de noi, preoții din Ilfov. Pelerinajul a fost un moment deosebit și pentru preoți și pentru credincioși. A fost un mod aparte de a ne pregăti pentru marea bucurie a biruinței asupra morții, a miracolului Învierii Domnului din Duminica Paștelui, când omul cel vechi din noi moare și învie omul cel nou, eliberat din robia păcatului căruia i se deschide intrarea triumfală în viața Cerească”, ne-a spus Părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud.
Pelerinajul s-a încheiat la Catedrala Patriarhală, unde credincioșii au fost întâmpinați și binecuvântați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Ca de fiecare dată, Părintele Patriarh a sfințit icoana Mântuitorului și le-a adresat pelerinilor un cuvânt de învățătură desprins din minunata sărbătoare a Floriilor, amintind totodată, importanța zilelor dinaintea Învierii Domnului. “Pelerinajul de Florii este o mărturisire a credinței creștine în cetate, nu doar în biserica mai mare a noastră din parohie sau din mănăstire, ci o mărturisire a credinței în Iisus Hristos Cel răstignit, în cetate, în public. Ieșind din bisericile parohiale și mănăstirești și traversând o parte din oraș, mărturisim credința în Hristos. (…) Ca urmare a acestor rugăciuni, Pelerinajul de Florii este binecuvântare pentru societate și bucurie pentru suflete. Multe binecuvântări se dau prin aceste rugăciuni și aceste cântări, atât celor care participă, cât și tuturor locuitorilor orașului. Nu toți au putut participa, dar în mod deosebit se binecuvântează cei prezenți, dar și casele lor, unde se întorc purtători de binecuvântare și de bucurie în suflet. Cine dăruiește această bucurie? Hristos Domnul. (…) Hristos spre a aduce pacea, bucuria Sa, prezența binecuvântării Sale. (…) Hristos nu moare niciodată. El este viața veșnică”, a spus Părintele Patriarh. Cu acest prilej, Patriarhul României a anunțat că în Joia Mare, va avea loc sfințirea Marelui Mir, utilizat la sfințirea bisericilor, obiectelor liturgice și la oficierea Sfintei Taine a Mirungerii. Ultima dată, Sfântul și Marele Mir a fost sfințit în anul 2010.