Călătorie către Dumnezeu

Te simți epuizat peste măsură și vrei să te desprinzi puțin de ritmul cotidian? Cea mai bună modalitate de relaxare, destindere și revitalizare, este vizitarea unui loc sacru. În brațele lui Dumnezeu, te rupi de ritmul cotidian, iar sufletul ți se umple de liniște, puritate și duh sfânt, alungând ura, teama și îngrijorarea de odinioară.

Pelerinajul este școala care șlefuiește sufletul oamenilor. Drumul către depărtări începe din inimă și se încheie acolo unde pelerinii îl găsesc pe Dumnezeu și, odată cu El, își găsesc sensul vieții. Pentru a aduce oamenilor bogate daruri sufletești, Basilica Travel organizează, periodic, pelerinaje în lăcașele de cult din întreaga țară. Jurnalul de Ilfov prezintă, în cele ce urmează, câteva dintre călătoriile în fascinanta lume a cultelor, care vor avea loc într-un cadru organizat, în iunie – iulie!  

 

În luna iunie

 24 iunie – Mănăstirea Frăsinei, Vâlcea 

În ziua Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, se organizează hram la Mănăstirea Frăsinei, din Vâlcea. Bărbații participă la Sfânta Liturghie. Călătoria continuă cu pelerinajul la Mănăstirea Muereasca, unde femeile vor lua parte la Liturghia de hram. Se continuă deplasarea spre Mănăstirea Cozia (ctitorită de domnitorul Mircea cel Bătrân, 1388) și apoi spre Mănăstirea Cotmeana (atestată documentar în vremea domnitorului Radu I, cca. 1377-1383). Tariful călătoriei este de 75 de lei, de persoană.

 29 iunie – Catedrala Arhiepis­copală din Constanța 

Cu prilejul praznicului Sfinților Petru și Pavel, se pleacă în pelerinaj la Cetatea Tomisului. La Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, pelerinii participă la slujba de hram, apoi pleacă la Adamclisi. Ei își încheie fascinanta călătorie, vizitând Mănăstirea Peștera, unde a slujit Sfântul Apostol Andrei. Costul pelerinajului ajunge la 85 de lei, pentru o singură persoană.                              

 

În luna iulie

 4 iulie – Mănăstirile Rupestre 

Pe 4 iulie, se pleacă în pelerinaj la Mănăstirea Cetățuia-Negru Vodă (care datează din secolul al XIII – lea, se urcă pe jos aproximativ o jumătate de oră). Pelerinii își continuă călătoria spre Mănăstirea Nămăiești, unde se pot închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Ulterior, se ajunge la Casa Memorială George Topârceanu (taxa de intrare, de circa trei lei, nu este inclusă în tariful pelerinajului) și la Mănăstirea Aninoasa (ctitorie a clucerului Tudoran Vlădescu, din 1677). Ziua de pelerinaj ia sfârșit cu vizita la Mănăstirea Corbii de Piatră (reînființată în anul 1512). Prețul pachetului turistic este de 75 de lei, de persoană.

 11 iulie – Mănăstiri vâlcene  

Mănăstirea Bistrița, unde se află moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul și Mănăstirea Hurezi considerată cea mai de seamă ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, pot fi vizitate pe 11 iulie. În aceeași zi, dacă vremea va permite, se va ajunge și la Culele de la Măldărești, unde se organiza un muzeu în aer liber.  Atenție, însă! Taxa de intrare se plătește separat de pelerinaj, aceasta fiind de aproximativ trei lei. Tot pe 11 iulie, se va ajunge și la Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde vor fi momente de închinare și rugăciune la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. De asemenea, tariful pelerinajului va fi de 75 lei, pentru o singură persoană.

 18 și 19 iulie – Păltiniș
și Sibiu

 Cu puțin înaintea praznicului Sfântului Ilie Tesviteanul, se merge în pelerinaj la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, recunoscut drept cel mai mare muzeu în aer liber din estul Europei) și la Biserica din Rășinari, unde se află mormântul Sfântului mitropolit Andrei Șaguna. În prima zi, se ajunge și la Schitul Păltiniș (ctitoria Mitropolitului Nicolae Bălan, la mormântul filosofului român, Constantin Noica). Cazarea și cina vor avea loc în Sibiu. În a doua zi de pelerinaj, se servește micul dejun tot în Sibiu și se vizitează Catedrala Mitropolitană, ridicată între anii 1902 – 1906, în vremea Mitropolitului Ioan Metianu. După participarea la Sfânta Liturghie, se face turul pietonal al orașului Sibiu. Apoi se continuă pelerinajul cu vizitarea Mănăstirii Cozia, ctitoria lui Mircea cel Bătrân, din anul 1388. Costul pelerinajului este de 230 de lei, pentru o singură persoană. 

 27 iulie – Mănăstirea Sfântul Pantelimon, din Brăila

Cu prilejul praznicului Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, pe 27 iulie, va fi pelerinaj la Mănăstirea care-i poartă numele, din Lacul Sărat, Brăila. Pelerinii iau parte la Sfânta Liturghie de hram și apoi pleacă spre Biserica Greacă, din Brăila. În aceeași zi, vor intra pentru rugăciune și închinăciune și în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Pelerinajul se va încheia cu o plimbare în aer liber, pe Faleza Dunării. Tariful pentru întreaga călătorie ajunge la 75 de lei de persoană.

 

Se pleacă dimineața, din Dealul Patriarhiei

Este important de știut că pelerinajele se organizează în grupuri de minim 40 de persoane. Indiferent de data  și destinația aleasă, se pleacă dimineața, la ora 06:45, din Dealul Patriarhiei, de la statuia Al. I. Cuza. Întoarcerea se face în același loc. Micuții sub 12 ani vor putea călători gratuit, în pelerinajele de o zi.

 

Cum se fac rezervările?

 

Toți cei interesați să-și rezerve loc sau doresc să obțină informații suplimentare, pot suna la 0371.332.010 sau la 0741.260.424, la Sectorul de Pelerinaj al Patriarhiei Române.