Odată cu încălzirea globală, unul dintre cele mai mari pericole la care ne expunem vara și toamna, nu numai primăvara, este mușcătura de căpușă. Practic orice moment de distracție și relaxare în mijlocul naturii, la iarbă verde, poate fi urmat de suferințe grave cauzate de o boală transmisă de căpușă printr-o simplă înțepătură. Iată ce trebuie să știm despre acest lucru!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 461, ediția print 

Așa prevenim mușcătura de căpușă...

Având în vedere numărul mare de pacienți care au ajuns la camerele de gardă ale spitalelor de urgență, specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică ne recomandă să evităm, pe cât posibil,  zonele infestate cu căpușe. Dar, dacă totuși nu putem evita ieșirile în parc, în grădinile de vară sau în alte spații deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise, care să ne protejeze brațele și picioarele. La nevoie, culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea ușoară a căpușelor. De asemenea, specialiștii ne mai recomandă să purtăm și pantaloni lungi, tricouri, bluze sau cămăși cu mâneci lungi. Fie că ne place sau nu, cel mai bine ar fi ca încălțămintea să nu fie prevăzută cu decupaje. Preventiv, putem aplica în mod repetat, la 1-3 ore, un spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, brațe, antebrațe, ceafă) sau un insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manșete, ciorapi și pe mâneci. Potrivit medicilor, în cazul unei activități lucrative sau recreative într-o zonă cu risc (cu animale care pot fi parazitate de căpușe și cu arbuști și vegetație bogată) se recomandă examinarea la câteva ore a întregii suprafețe a corpului, fără a neglija zonele cu păr, pentru a observa căpușe atașate de piele sau păr. Atenție! Căpușele se pot atașa și fixa oriunde, pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la atașarea de piele sau în timpul hrănirii.

… și așa ne tratăm la nevoie!

Pentru îndepărtarea căpușelor este obligatoriu să ne prezentăm de urgență la camera de gardă a unui spital sau la cel mai apropiat cabinet de medicină internă, nicidecum acasă. Căpușele trebuie scoase imediat, fără întârziere, evitând strivirea acestora. De regulă acestea insecte sunt foarte mici pentru că sunt în stadiul de larvă sau de nimfă. Așadar, pentru a evita orice riscuri, ele trebuie extrase de către medic. Se scot prin tracțiune ușoară și continuă cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părți ale aparatului bucal al căpușei în piele. Un motiv în plus pentru a merge la medic îl reprezintă faptul că atunci când insecta se îndepărtează de pe pielea omului sau a animalului se vor proteja mâinile cu mănuși ori cu părți din îmbrăcăminte, cu o pânză sau tifon. După extragerea căpușei, zona afectată se spală imediat cu apă și săpun și se dezinfectează cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica și un unguent cu antibiotic cu spectru larg. În cazul unor complicații, ulterior pot să apară pete sau indurații de culoare roșie de peste cinci centimetri diametru, care se extind în inele concentrice și se asociază cu stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzație de ceafă și gât înțepenit, dureri la nivelul articulațiilor. Rețineți! Când sunt identificate căpușe, trebuie să acordăm o atenție deosebită îmbrăcămintei și încălțămintei. Dezinsecția îmbrăcămintei, înmuierea, spălarea și uscarea rufelor devin obligatorii și se fac cu deosebită atenție. Trebuie reținut faptul că prin mușcătura de căpușă putem contacta bacterii care ne pun viața în pericol. Pentru multe dintre bolile transmise de aceste insecte nu există tratament sau dacă există se administrează cu întârziere, pentru că manifestările clinice apar chiar și după trei – patru săptămâni.

Boli transmise de căpușe

Deși nu toate căpușele sunt purtătoare de germeni patogeni, este bine să ne ferim de aceste insecte pentru că ele ne pot transmite boli grave. Iată câteva infecții contactate în urma mușcăturii de căpușe! Cât de periculoase sunt aceste afecțiuni și ce șanse avem să le tratăm?

  • Encefalita de căpușe

Într-o primă etapă, apar dureri de cap, febră, oboseală și greață. Apoi apar semnele specifice encefalitei sau meningitei, iar tratamentul se administrează numai în spital. Există un vaccin care protejează de această boală. În cazuri rare, netratată, boala duce la deces.

  • Boala Lyme

Este o boală care cauzează simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, oboseală, dureri puternice de cap. În general, boala se tratează cu antibiotice. Netratată la timp, boala poate duce la complicații grave, precum infecții la inimă, articulații sau sistem nervos. Boala Lyme poate fi invalidantă.

  • Febra hemoragică

Afecțiunea se manifestă prin febră mare, amețeli, dureri abdominale, greață, vomă, stări de confuzie, sângerări și chiar agresiune. Deoarece încă nu există tratament pentru această boală, rata de mortalitate este foarte mare.

  • Febra recidivantă

În cazul acestei infecții, pe lângă febră, apar și dureri articulare, greață, sensibilitatea ochilor la lumină soarelui, dureri de cap puternice, amețeli cu pierderea echilibrului, dureri abdominale și chiar paralizii faciale. Din fericire, pentru această boală există tratament și acesta constă în administrarea unor antibiotice. Decesul este foarte rar.

  • Anaplasmoza

Este o infecție cu o bacterie care cauzează febră, frisoane, dureri musculare, diaree, dureri de cap, greață, vomă și lipsa poftei de mâncare. Dacă se întârzie tratamentul, boala se agravează și apar probleme de coagulare a sângelui, insuficiență respiratorie și a altor organe, care declanșează decesul. Vârsta înaintată și sistemul imunitar slăbit cresc riscul de deces.