Numai bolnav să nu fii în România! Medicamentele de ultimă generație care ți-ar aduce un plus de calitate a vieții când ești pe patul bolii sunt atât de scumpe încât, cel mai probabil nu-ți permiți să ți le cumperi. Pe de altă parte, nu mai ai acces nici la tratamentele ieftine deoarece, nu mai sunt disponibile pe rafturile farmaciilor. Prețurile mici îi determină pe producători să retragă medicamentele respective de pe piață.

Și atunci… cu ce să te mai tratezi?

Peste 2.000 de medicamente au dispărut din România, în ultimii ani. Majoritatea sunt produse esențiale în tratamentul bolilor de inimă și vase sanguine, în tulburări ale sistemului nervos, respirator și alte afecțiuni cronice. Multe dintre ele nu au înlocuitori așa că, nu-ți rămâne decât să înduri cu stoicism durerile groaznice sau, cu orice preț, să faci rost de banii necesari achiziționării medicamentelor extrem de scumpe. Acum cu noile reglementări, dispar alte peste 120 de produse farmaceutice.

Circa 800.000 de pacienți rămân fără tratamente

„Sistemul de asigurări de sănătate nu va face niciun fel de economie din acea scădere cu 35% a prețurilor medicamentelor care au ieșit de sub protecția brevetului. Singurii care sunt afectați sunt pacienții fiindcă multe din acele medicamente vor dispărea și bineînțeles și producătorii de medicamente fiindcă vor fi puși în situația să facă față la niște situații dificile. Nu este ușor să ai pacienții care umblă după un medicament și să le spui că nu mai poți să le comercializezi din motive economice. Este o analiză făcută în vara anului trecut care arăta că sunt undeva în jurul la 123 de medicamente care sunt cu risc de dispariție de pe piață și care ar putea să afecteze undeva la 800.000 de pacienți pe foarte multe arii terapeutice. Cele mai cunoscute sunt bolile cardiovasculare, medicația aparatului respirator, medicația sistemului nervos central, medicația aparatului musculo-scheletic”, avertizează Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente.