Peste 500 de persoane au avut nevoie de ambulanţă, astăzi, în numai şase ore, din cauza caniculei, înregistrându-se astfel o creştere faţă de o zi normală, a declarat, pentru Mediafax, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu.
Valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, astfel că meteorologii au emis, pentru zilele de vineri şi sâmbătă, cod roşu de caniculă în vestul ţării şi cod portocaliu pentru celelalte regiuni.
Ideea potrivit căreia doar bătrânii sau copiii sunt cei care suferă mai mult din cauza caniculei este, potrivit sursei citate, eronată
În aceste zile caniculare, care sporesc numărul de solicitări ale Serviciului de Ambulanţă, medicii recomandă, în special, evitarea expunerii la soare în intervalul orar critic şi hidratarea corespunzător.
„Nu trebuie să se facă efort fizic în soare în intervalul 11-18, nu se fac plimbări lungi în soare în acest interval orar şi nu se face plajă. Nu se fac expuneri voluntare la soare. Dacă suntem obligaţi de activităţile ocupaţionale să plecăm de acasă, să străbatem distanţe lungi şi să stăm mai mult în soare, atunci va trebui să alternăm statul în soare cu perioade de 5-10 minute într-o incintă ventilată – farmacie, un supermarket, un mall, un magazin. Şi să ne hidratăm corespunzător în acest timp. La plecarea de acasă se vor purta haine adecvate, ample, lejere, vaporoase, de culori deschise, din fibre naturale, care să acopere cât mai mult din suprafaţa corporală. Se va proteja capul cu pălărie, şapcă, umbrelă. Nu plecăm de acasă fără sticla de apă plată, minerală, ceaiuri mai puţin îndulcite, sucuri naturale. Se vor consuma peste doi litri de lichide pe zi. Iaurtul hidratează foarte bine”, explică Alis Grasu.