În perioada 9-11 august, Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov a organizat o amplă acțiune de depistare a persoanelor care traversează neregulamentar, dar și a conducătorilor auto care nu acordă prioritate pietonilor. În primele 6 luni pe teritoriul județului au fost înregistrate 344 de accidente grave. Principala cauză în 52 cazuri a fost traversarea neregulamentară, iar în 23 de cazuri cauza a fost neacordarea priorității pietonilor. Restul accidentelor s-a datorat vitezei excesive și neadaptării aces-teia la condițiile de trafic, neatenției la volan și consumului de băuturi alcoolice.
În cadrul acestei acțiuni, vineri, 10 august, un echipaj de poliție condus de comisarul Ciprian Olteanu, șeful Serviciului Accidente din cadrul IPJ Ilfov, a organizat în orașul Voluntari o acțiune de depistare a conducătorilor auto care nu acordă prioritate la trecerile de pietoni. Jurnalul de Ilfov a participat la acestă acțiune la invitația IPJ. Operațiunea s-a desfășurat în preajma unei treceri de pietoni bine marcată și semnalizată.
Ceea ce am văzut, ne-a cam zbârlit părul în cap. La Voluntari, traversarea bulevardului cu același nume este o adevărată loterie. Pe parcursul a numai două ore am asistat la scene incredibile. Foarte mulți șoferi nu catadicsesc să reducă viteza în preajma trecerilor. Mulți depășesc limita legală de viteză, care în această zonă este de 50 km/h. Cei care vor să fie corecți și să respecte această limită sunt inevitabil “recompensați” cu fază lungă intermitentă, claxoane și, bineînțeles, arhicunoscutul deget mijlo-ciu scos pe fereastră.
Vineri, de-abia ne instalaserăm la trecerea de pietoni când câțiva tineri se angajaseră regulamentar în traversare. Aproape ajunseseră pe la jumătatea drumului, dar un “Volkswagen Sharan” cu număr de Republica Moldova a trecut vâjâind prin fața lor. Unul dintre tineri a ridicat disperat o sacoșă de plastic ca să-i atragă atenția și, în același timp să-l admonesteze. Cetățeanului moldovean nici că i-a păsat și a apăsat mai abitir pe accelerație. Numai că, un minut mai târziu, echipajul condus de comisarul Ciprian Olteanu îl trăgea pe dreapta. “Viteazul” a fost legitimat și s-a ales cu permisul suspendat pe o perioadă de 30 de zile și cu o amendă de 240 de lei. În același interval orar amintit mai sus, lui i s-au mai alăturat alți doi șoferi indisciplinați, care au “beneficiat” de aceleași sancțiuni.
O nouă probă olimpică: 20 m zebră
Ceva mai târziu, însă, ne-am familiarizat cu metodele prin care pietonul din Voluntari, în urma unei vaste experiențe căpătate de-a lungul timpului, s-a adaptat la condițiile de trafic. Indiferent dacă ești o persoană în vârstă sau tânără, gravidă, mamă cu copil în cărucior, biciclist, se aplică o singură rețetă: te uiți îndelung spre stân-ga la șuvoiul de mașini care trece vâjâind pe lângă tine; pui apoi un pas timid pe zebră, cât mai aproape de bordură, ca să nu-ți facă vreun automobilist „pedichiura”; îți faci repede câteva cruci și tragi nădejde ca unul dintre „schumacheri” să se îndure de tine și să-ți acorde prioritate; acum e momentul, te asiguri că au oprit toți conducă-torii auto, tragi aer adânc în piept și o rupi la fugă, atât cât îți permite vârsta și pregătirea fizică. La jumătatea șoselei te așteaptă un binevenit refugiu, unde poți să-ți mai tragi sufletul. Repeți ritualul din prima parte a traversării, până când un alt suflet milos îți acordă prioritate și o zbughești spre trotuarul salvator de vizavi. Uff! Ai mai scă-pat o dată! Acum te îndrepți repejor spre noua catedrală, care se înalță maiestuos în fața ta, să-i mulțumești bunului Dumnezeu c-ai scăpat nevătămat. Ne am convins, prin urmare, că locuitorii din Voluntari „beneficiază” din plin de sporturi extreme și adrenalină. Le-am propune edililor, atunci când noua sală de sport va fi în sfârșit gata, să organizeze antrenamente gratuite pentru cetățenii din oraș la proba de 20 m zebră. Cine știe, poate în viitor acest sport va deveni probă olimpică. Lăsând gluma la o parte, noi întrevedem o soluție foarte simplă pentru rezolvarea acestei probleme: amenajarea de treceri de pietoni cu semafoare prevăzute cu buton.
Pâna una-alta, IPJ Ilfov depune toate eforturile pentru a limita efectele indisciplinei în trafic, atât din partea pietonilor, cât și din partea conducătorilor auto. Din pă-cate, demersurile polițiștilor ilfoveni se lovesc deseori de inconștiența și teribilismul participanților la trafic.
În cele trei zile, pe parcursul cărora s-a defășurat ampla acțiune a Inspectoratului, polițiștii ilfoveni au aplicat un număr de 98 de sancțiuni con-travenționale. Din numărul de contravenții amintite, 57 au fost amenzi aplicate pietonilor indisciplinați care traversau prin locuri nepermise. Aceștia au fost “ușurați”, per total, de suma de 3.990 de lei. Celelalte 41 de sancțiuni au fost aplicate conducătorilor auto care nu au acordat prioritate la trecerile de pietoni. Ele au constat în tot atâtea permise suspendate pe o perioadă de 30 de zile și în amenzi care au însumat 12.915 lei. Polițiștii ilfoveni sunt hotărâți să organizeze astfel de acțiuni cât mai des, pentru a preveni accidentele în urma cărora se produc pierderi de vieți omenești.